Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet

Arbetsgivaren måste komma till en förhandling om den fackliga organisationen begär det. Förhandlingsskyldigheten gäller även om företaget anser att organisationens krav saknar rättsligt stöd
fredag 14 december 2018
Lästid: 4 Minuter

Arbetsgivaren måste vara aktiv under själva förhandlingen samt kunna ange och motivera sin ståndpunkt i den aktuella frågan. Om de olika formkraven inte följs kan arbetsgivaren riskera att få betala skadestånd.

Allmän förhandlingsrätt

Den allmänna förhandlingsskyldigheten omfattar alla frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivaren och medlemmar i arbetstagarorganisationen. Som arbetsgivare är det viktigt att ställa upp på de förhandlingar som fackföreningen begär, för att inte riskera att behöva betala skadestånd för förhandlingsvägran. Det finns dock ingen skyldighet att parterna ska bli överens. 

En facklig organisation har rätt till förhandling med arbetsgivaren i frågor som rör en medlem som är eller har varit anställd hos arbetsgivaren. Det kan t ex gälla frågor om anställningsvillkoren, arbetsledningen samt företagets produktion eller företagsledning. 

Den allmänna förhandlingsrätten gäller även för en facklig organisation som inte har något kollektivavtal med arbetsgivaren. En fackförening har t ex rätt att begära förhandling med en arbetsgivare med syfte att få till stånd ett kollektivavtal mellan parterna. Arbetsgivaren är då skyldig att delta i en sådan förhandling. Det finns däremot ingen skyldighet för arbetsgivaren att teckna ett kollektivavtal med fackföreningen. Här är ett rättsfall där arbetsgivaren inte kom till de begärda förhandlingarna. 

Den allmänna förhandlingsrätten regleras i 10 § MBL.

Särskilda regler om medbestämmandeförhandlingar

Förutom den allmänna förhandlingsrätten enligt 10 § MBL finns det olika specialregler som är avsedda att ge arbetstagarna, genom sina fackliga organisationer, rätt till inflytande över arbetsgivarens beslut i vissa frågor. De olika typerna av förhandlingar är:

  • Förstärkt förhandlingsrätt vid viktiga förändringar (11 och 14 §§ MBL). Gäller enbart kollektivavtalsbunden organisation.
  • Förstärkt förhandlingsrätt vid andra förändringar (12 och 14 §§ MBL). Gäller enbart kollektivavtalsbunden organisation.
  • Förstärkt förhandlingsrätt för icke kollektivavtalsbunden organisation (13 och 14 §§ MBL)

Förstärkt förhandlingsrätt vid viktiga förändringar

Den s k primära förhandlingsrätten innebär att en arbetsgivare med kollektivavtal är skyldig att på eget initiativ förhandla med den lokala fackföreningen innan beslut fattas om viktigare förändringar i två grupper av fall. Den första gruppen, det s k verksamhetsfallet, gäller viktiga förändringar av arbetsgivarens verksamhet. Om en arbetsgivare är bunden av kollektivavtal med flera olika fackföreningar gäller förhandlingsskyldigheten med samtliga organisationer, även om avtalen avser samma typ av arbete.

Den andra gruppen av viktiga förändringar, det s k arbetstagarfallet, i fråga om viktigare förändringar av arbets- eller anställningsförhållandena för medlemmar i fackföreningen. 

Om en lokal förhandling inte leder till enighet kan den fackliga organisationen, med stöd av 14 § MBL, kräva att frågan hänskjuts till central förhandling. Arbetsgivaren är skyldig att medverka även här, men biträds då vanligtvis av sin arbetsgivarorganisation. En arbetsgivare får normalt inte fatta beslut innan en förhandling är avslutad. 

Om en överenskommelse inte har träffats när förhandlingen är avslutad - lokalt eller centralt - kan arbetsgivaren fatta det beslut han så önskar. 

Vid synnerliga skäl kan arbetsgivaren besluta om en förändring innan han har fullgjort sin förhandlingsskyldighet. Det gäller t ex vid risk för säkerheten på arbetsplatsen, att viktiga samhällsfunktioner skulle äventyras eller att människor eller egendom i övrigt skulle utsättas för allvarlig fara. 

Den primära förhandlingsrätten regleras i 11 § MBL och gäller enbart gentemot de fackliga organisationer som arbetsgivaren har kollektivavtal med.

Förstärkt förhandlingsrätt vid andra förändringar

En facklig organisation som har kollektivavtal har rätt att begära förhandling i frågor som rör en viss medlem på arbetsplatsen. Förhandlingsframställningen måste gälla ett enskilt fall. Förhandlingen kan begäras före arbetsgivarens beslut eller efter det att arbetsgivaren har beslutat i frågan men ännu inte hunnit verkställa beslutet.

Denna bestämmelse är en komplettering till 11 § MBL och syftet är att de fackliga organisationerna – i frågor som inte är så viktiga att de föregås av primära förhandlingar – ska ha rätt att få arbetsgivarens beslut eller verksställandet av ett beslut uppskjutet tills förhandlingar genomförts. 

Även vid denna typ av förhandlingar har facket rätt att, med stöd av 14 § MBL, begära central förhandling. Arbetsgivaren måste vänta med att fatta beslutet eller att verkställa beslutet till dess att förhandlingarna är avslutade.

Vid särskilda skäl har arbetsgivaren möjlighet att både fatta och verkställa ett beslut direkt. Särskilda skäl innebär att kraven inte är lika höga som enligt 11 § MBL, där det krävs synnerliga skäl. Skillnaden beror på att det är facket som begär dessa förhandlingar. 

Denna förhandlingsskyldighet regleras i 12 § MBL och gäller enbart gentemot de fackliga organisationer som arbetsgivaren har kollektivavtal med. 

Förstärkt förhandlingsrätt för icke kollektivavtalsbunden organisation

En arbetsgivare är i vissa fall skyldig att förhandla även med en facklig organisation med vilken det saknas kollektivavtal. Det gäller när en fråga särskilt angår arbets- eller anställningsförhållandena för en viss arbetstagare som är medlem i den aktuella organisationen. Det vill säga när förändringar enbart har betydelse för dessa enskilda arbetstagares arbets- och anställningsförhållanden; exempelvis en omplacering av en enskild anställd.

Denna förhandlingsskyldighet regleras i första stycket i 13 § MBL och är alltså tillämplig enbart vid arbetstagarfall och inte vid verksamhetsfall. Förhandlingsskyldigheten gäller även om den anställde ställer sig positiv till förändringen. I denna situation ska arbetsgivaren fråga den anställda vilken organisation hen tillhör. Förhandlingsskyldigheten gäller oavsett om arbetsgivaren har kollektivavtal med en annan facklig organisation än den som den berörda arbetstagaren är medlem i eller om arbetsgivaren inte har något kollektivavtal alls. 

Arbetsgivare som inte är bundna av något kollektivavtal alls är skyldiga att förhandla med alla fackliga organisationer som har medlemmar som berörs när det gäller frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist eller övergång av verksamhet. Denna förhandlingsskyldighet regleras i andra stycket i 13 § MBL och uppkommer alltså bara i dessa två situationer.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: