Arbetstagarens uppsägning vid tillsvidareanställning

En anställd kan välja att avsluta sin fasta anställning utan att behöva ange några särskilda skäl.
måndag 11 februari 2019
Lästid: 2 Minuter

En arbetstagare kan avsluta sin fasta anställning utan att behöva ange några särskilda skäl. Det kan t ex vara fråga om att arbetstagaren vill byta anställning eller gå i pension. Den anställde måste däremot ta hänsyn till den uppsägningstid som gäller enligt lag eller avtal.

En uppsägning från den anställdes sida kan vara både muntlig eller skriftlig. En skriftlig uppsägning är dock alltid att föredra. Detta så att det t ex vid en tvist finns dokumenterat vad parterna faktiskt har kommit överens om. Arbetsgivaren bör skriftligen bekräfta en anställds muntliga uppsägning.

Uppsägningstid

En anställd som säger upp sin tillsvidareanställning är enligt LAS skyldig att iaktta en (1) månads uppsägningstid. Genom individuella avtal kan parterna komma överens om annan uppsägningstid.

Det är vanligt att man för vissa typer av tjänster alltid avtalar längre uppsägningstid än en månad. Uppsägningstiden bör i sådana fall gälla ömsesidigt. I många kollektivavtal finns också regler om längre uppsägningstid än en månad. Tiden kan här ofta variera mellan en och sex månader beroende på t ex arbetstagarens anställningstid och ålder.

Frånträde från anställningen

I vissa fall kan arbetstagaren ha rätt att avsluta sin anställning omedelbart, d v s utan att beakta uppsägningstiden. Det gäller om arbetsgivaren i väsentlig grad har åsidosatt sina skyldigheter mot den anställde t ex inte betalat ut lönen, utsätter arbetstagaren för misshandel, hot om våld eller allvarliga trakasserier.
 
En anställd bör dock vara försiktig innan han/hon frånträder sin anställning. Den anställde måste i princip kunna bevisa att arbetsgivaren har begått en allvarlig förseelse i anställningen. 

En uppsägning kan inte dras tillbaka

En uppsägning är bindande i princip bindande för båda parterna. Det innebär att en anställd normalt inte kan ångra en uppsägning.

Om en anställd t ex lämnar sin anställning utan att ha blivit provocerad till detta efter en konflikt med arbetsgivaren är det viktigt att undanröja eventuella missförstånd. Om en arbetsgivare provocerar en anställd att säga upp sig kan det jämställas med avsked av arbetstagaren.

Huvudregeln är alltså att den anställde i normalfallet inte ångra sin uppsägning. Det framgår av två domar från Arbetsdomstolen (AD).

Den anställde slutar i förtid

Om man inte avtalar om annat så måste arbetstagaren stå till arbetsgivarens förfogande under hela uppsägningstiden. Under den tiden gäller samma villkor som om arbetstagaren inte sagt upp sig.

Om den anställde skulle lämna sin anställning före uppsägningstidens utgång, mot arbetsgivarens vilja, måste arbetsgivaren ändå betala ut lön fram till och med sista arbetsdagen. Däremot betalar man inte ut lön för den tid som den anställde den anställde är frånvarande från arbetet. 

För att arbetsgivaren ska kunna få någon kompensation för att den anställde inte har fullföljt den avtalade uppsägningstiden måste man driva ett skadeståndsmål mot den anställde. Arbetsgivaren har alltså inte rätt att hålla inne lön eller göra avdrag på lönen för att "straffa" den anställde. 

I kollektivavtal kan det finnas andra regler som innebär att arbetsgivaren kan ha rätt till ersättning om den anställde bryter mot ett avtal. 

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: