Att avsluta en sjukskrivning

En sjukskrivning avslutas oftast genom att den anställde får tillbaka sin arbetsförmåga och återgår till sin ordinarie tjänst. I vissa fall är detta inte möjligt utan personen återgår till ett annat arbete hos arbetsgivaren eller att anställningen avslutas.
onsdag 20 mars 2019
Lästid: 2 Minuter

Tillbaka till ordinarie tjänst

Det vanligaste är alltså att en sjukskrivning avslutas genom att den anställde återgår till sin ordinarie tjänst. Beroende på hur länge sjukfrånvaron har varat kan återgången hanteras på olika sätt.

Har den anställde varit sjuk en kortare tid kan det räcka med ett kortare samtal den första dagen den anställde är tillbaka. I det här samtalet kan man gå igenom information som den anställde eventuellt har missat under frånvaron. Man kan också behöva stämma av prioritering av arbetsuppgifter mm.

Vid återgång i arbete efter en längre tids sjukdom kan det behövas fler åtgärder från arbetsgivarens sida. Anställda kan efter längre frånvaroperioder – i likhet med nyanställda medarbetare – eventuellt behöva introduktion i någon form.

Närmaste chef och den anställde bör ha ett möte inför återgången för att diskutera eventuella om några arbetsanpassnings- och rehabiliteringsåtgärder är aktuella för att underlätta återgången. Exempel på arbetsanpassningsåtgärder är: flexibla arbetstider, tillfälligt ändrade arbetsuppgifter, möjlighet till vila och teknisk utrustning. I vissa fall kan den anställde behöva utbildning eller annat stöd för att komma in i arbetet på nytt.  

Det kan också vara bra att komma överens om vilken information som ska lämnas till kollegor, kunder med flera.

I samband med att en sjukskrivning avslutas ska den anställde fylla i en skriftlig sjukförsäkran.

Tillbaka till annat arbete

I vissa fall är det inte möjligt för den anställde att återgå till sin ordinarie tjänst. Arbetsgivaren ska då utreda om det finns någon möjlighet till att omplacera personen till något annat arbete. Om det finns någon ledig tjänst som den anställde har kompetens för ska den anställde få erbjudande om den.

Skulle den anställde tacka nej till omplaceringserbjudandet eller om det inte finns någon ledig tjänst i verksamheten kan det ytterst leda till att personen sägs upp på grund av personliga skäl. Det är då viktigt att arbetsgivaren kan visa att man har gjort vad man har kunnat gällande rehabilitering.

Anställningen avslutas

För att kunna säga upp arbetstagare krävs att arbetsgivaren har fullgjort sitt rehabiliteringsansvar samt att möjligheterna till rehabilitering, anpassning och omplace­ring är uttömda. Enligt regler i lagen om anställningsskydd (LAS) framgår att sjukdom eller nedsatt arbetsförmåga inte utgör saklig grund för uppsägning.

Det finns dock undantag då uppsägning kan vara möjligt. Det gäller i följande fall:

  • Om nedsättningen av arbetsförmågan är stadigvarande och så väsentligt att arbetstagaren inte längre kan utföra något arbete av betydelse.
  • Om arbetstagaren inte medverkar eller på annat sätt försvårar rehabiliteringen.
  • När arbetsgivaren noggrant har undersökt och kommit fram till att det inte är möjligt att omplacera arbetstagaren till andra arbetsuppgifter.

Anställningen avslutas i sådana fall på grund av personliga skäl.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: