Dags för personalfest igen? – Vad gäller egentligen?

Coronapandemin är inte över. Men i takt med att fler och fler är vaccinerade funderar många arbetsgivare på att långsamt återgå till det normala, åtminstone till något som liknar det som gällde förut.
Lennart Salomonsson, Skatteexpert
schedule den 5 november 2021
Lästid: 2 Minuter

Kanske vill arbetsgivaren mjukstarta det sociala arbetslivet med en personalfest?

Men vilka skatteregler är det då som gäller för personalfester, och hur många fester kan man ha under ett år? Kanske behövs en påminnelse om de särskilda reglerna om denna form av intern representation, nu när vi förhoppningsvis snart kan återgå till det vanliga igen?

Fysiska sammankomster

Under coronapandemin var det inte ovanligt att arbetsgivaren bjöd sina anställda på digitala personalfester. Måltider caterades hem till de anställda som förhoppningsvis avnjöt dessa tillsammans med sina kolleger framför datorerna på hemmakontoren.

Måltider under personalfester är skattefria. En förutsättning är dock att måltiderna intas gemensamt. Man kan ju tycka att man äter tillsammans även digitalt, men se det är inte Skatteverkets uppfattning. För att måltiderna ska vara skattefria krävs – enligt Skatteverket – att de intas fysiskt tillsammans, det vill säga i samma rum.

Så det eventuellt stundande julbordet med personalen, antingen på restaurang eller på arbetsplatsen, är ett typiskt exempel på en skattefri personalfest.

Avdrag för två personalfester

Arbetsgivaren får avdrag för två personalfester per anställd och år. Den tredje, fjärde och så vidare personalfesten är alltså inte avdragsgill.

Observera att något avdrag inte alls medges för kostnaden för måltiderna; avdrag medges dock för momsen på dessa på ett underlag av högst 300 kronor per person. Om det förekommer en kringkostnad i personalfesten, till exempel underhållning eller lokalhyra, får arbetsgivaren avdrag för denna med max 180 kronor plus momsen på 180 kronor per person.

Även om arbetsgivaren inte får något avdrag är den tredje, fjärde och så vidare personalfesten ändå skattefri för de anställda. Det är fortfarande fråga om intern representation för dessa, och sådan är alltid skattefri.

Observera också att personalfester inte får förekomma för ofta för att vara skattefria. Med ”för ofta” menas här varje eller varannan vecka. Teoretiskt sett skulle de anställda alltså kunna bjudas på skattefria personalfester var tredje vecka. Men arbetsgivaren får – som sagt – avdrag för endast två fester per person och år.

Visst får man ha kul även i skattevärlden, bara inte FÖR kul!

Kostförmånen är 100 kr

Anställda ska alltså beskattas för fria måltider i vissa fall. Det gäller, som framgår ovan, bland annat för måltider under digitala personalfester och vid personalfester som förekommer alltför ofta.

Schablonvärdet för en skattefri måltid är 100 kronor. Trots detta får arbetsgivaren avdrag för hela måltidskostnaden (inklusive momsen) som en personalkostnad. Det är ju bra!

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: LinkedIn twitter