De nya reglerna i uthyrningslagen – högaktuella i höst

Nu i höst aktualiseras de nya reglerna i uthyrningslagen. Reglerna, som gäller från och med oktober 2022, innebär att en person som varit inhyrd på en och samma driftsenhet hos ett kundföretag i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod har rätt till en tillsvidareanställning hos kundföretaget. Kundföretaget kan istället för att erbjuda en anställning betala en ersättning motsvarande två månadslöner till den inhyrde. Vi får en hel del frågor om de nya reglerna och här reder vi ut några av dem.
Ida LjungbergHR- och arbetsrättsexpert
måndag 9 september 2024
Lästid: 2 Minuter

Vad gäller kring erbjudandet om anställning?

Anställningen som erbjuds måste vara en tillsvidareanställning, men i övrigt finns inga krav på särskilda anställningsvillkor såsom sysselsättningsgrad, lön eller tillträde för tjänsten. Erbjudandet om tillsvidareanställning ska lämnas inom en månad efter att kvalifikationstiden har uppnåtts.

Kundföretaget får bestämma inom vilken tidsfrist erbjudandet ska besvaras, men den inhyrde måste få skälig betänketid, t ex ett par arbetsdagar upp till en vecka. Det finns inga formkrav för hur erbjudandet ska lämnas, men eftersom kundföretaget har bevisbördan för att ha uppfyllt sina skyldigheter rekommenderas att erbjudandet lämnas skriftligen.

Om kundföretaget lämnar ett oskäligt erbjudande, exempelvis vad gäller anställningsvillkor eller tillträdesdatum i syfte att få den inhyrde att tacka nej, och detta kan styrkas, riskerar kundföretaget att bli skadeståndsskyldigt för att ha kringgått lagen.

Om den inhyrde tackar ja till anställningserbjudandet upphör anställningen hos bemanningsföretaget utan någon särskild åtgärd. Skulle den inhyrde tacka nej till erbjudandet finns det inget som hindrar att uppdraget fortsätter.

Vad gäller kring ersättningen?

Som alternativ till att erbjuda en anställning kan kundföretaget istället utbetala en ersättning motsvarande två aktuella månadslöner till den inhyrde. Med aktuell månadslön menas den inhyrdes faktiska månadslön som denne har i sin anställning hos bemanningsföretaget, vid tidpunkten då kvalifikationstiden uppnås. Ersättning för pensionsavsättning och semesterlön ska inte tas med i beräkningen av vad som är den aktuella månadslönen.

Kundföretaget ska betala ut ersättningen till den inhyrde inom en månad efter att kvalifikationstiden har uppnåtts. Ersättningen utbetalas som ett engångsbelopp och utgör skattepliktig inkomst av tjänst. Eftersom kundföretaget inte är huvudutbetalare är ersättningen en sidoinkomst och därmed blir skatteavdraget 30 %.

Så här kan ni förbereda er

  • Ha koll på inhyrdas placeringstid. Tidsgränsen på mer än 24 månader under en 36-månadersperiod gäller per driftsenhet. Placeringstiden räknas från och med 1 oktober 2022.
  • Tänk igenom vad ni kan erbjuda – en tillsvidareanställning alternativt två månadslöner.
  • Om ni ska lämna ett anställningserbjudande – tänk över vilken tjänst och vilka anställningsvillkor ni kan erbjuda.
  • Kom ihåg att rätten för den inhyrde att bli erbjuden en tillsvidareanställning eller få ersättning från kundföretaget endast gäller en gång, även om personen fortsätter sitt uppdrag eller senare hyrs in till kundföretaget.

Har du fler funderingar kring de nya reglerna i uthyrningslagen?
I vår kurs den 24 september kommer du att få lära dig vad de nya reglerna innebär, vad du behöver tänka på som både kund- och bemanningsföretag samt vanliga frågor och svar. Det vill du inte missa!

Jag vill veta mer!

Dela sidan: