Det viktigaste hos företag för nyutexaminerade akademiker

Young Professional Attraction Index (YPAI) är en undersökning som syftar till att klargöra vad som attraherar studenter och akademiker i början av sin karriär. På första plats kommer trevliga kollegor och bra arbetsmiljö. En bra arbetsmiljö syftar i undersökningen primärt på den sociala arbetsmiljön.
schedule den 20 september 2019

Det råder en fortsatt huggsexa om kandidaterna. I undersökningen framgår att en av tre arbetsgivare fått bromsa sina expansionsplaner på grund av utmaningarna med att rekrytera ny personal. Efterfrågan på utbildad arbetskraft är stor, pensionsavgångarna ökar och den ökande digitaliseringen leder behov av ny kompetens.

Undersökningen syftar även till att hjälpa arbetsgivare att förstå vad de nyutbildade akademikerna letar efter hos sin arbetsgivare. Alltså vad som ligger bakom ett attraktivt arbetsgivarvarumärke.

YPAI

För femte året i rad har Academic Work tillsammans med Kantar Sifo genomfört undersökningen Young Professional Attraction Index (YPAI). Med 7 214 respondenter som svarat på frågor kring vad som är det viktigaste vid valet av arbetsgivare samt hos vilka företag och organisationer målgruppen helst vill arbeta.

Topp tio vid val av arbetsgivare

Topp tio av de viktigaste parametrarna när målgruppen väljer arbetsgivare är:

  1. Trevliga kollegor/bra arbetsmiljö (62%)
  2. Bra lön & förmåner (55%)
  3. Intressanta & utmanande arbetsuppgifter (55%)
  4. Bra chef och ledarskap (52%)
  5. Goda utvecklingsmöjligheter (47%)
  6. Trygg anställning (37%)
  7. Flexibel arbetsplats & arbetstid (37%)
  8. Geografiskt läge/närhet till hemmet (28%)
  9. Företagets värderingar & kultur (27%)
  10. Tydliga förväntningar & mål (22%)


På sjätte plats kommer trygg anställning som är en nykomling på listan. Där framgår att målgruppens betydelse av en trygg anställning innebär trygga anställningsvillkor men även likabehandling, mångfald och jämställdhet.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer HR för få koll på det senaste inom HR varannan vecka. Enklare kan det inte bli!

Dela sidan: LinkedIn twitter