Dödsfall i arbetslivet ökar

Varje vecka dör någon till följd av sitt arbete, och det är en negativ trend. Antalet arbetsolyckor med dödlig utgång har ökat de senaste tre åren.
torsdag 14 mars 2019
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Under 2018 inträffade det 50 arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften. Män är mer drabbade än kvinnor; av de 50 dödsolyckorna var det 47 män och tre kvinnor.

Byggbranschen samt branschgruppen transport och magasinering är där det inträffar flest dödsolyckor. En mycket utsatt yrkesgrupp är lastbilschaufförer, där nio personer dog i sitt arbete. Sett till månader och veckodagar är det i oktober samt torsdagar som flest dödsolyckor inträffar.

Regeringen agerar

Med anledning av den oroväckande trenden har regeringen i mars 2019 gått ut med en debattartikel där de tydliggör nollvisionen mot dödsfall i arbetet samt att statsråden agerar för att förhindra ytterligare dödsolyckor i arbetet. Bland annat är arbetsmarknadens parter inbjudna till möte för att lyfta det gemensamma ansvaret för att agera mot den negativa utvecklingen samt för att gemensamt markera att dödsfall i arbetet är helt oacceptabelt.

Regeringen poängterar här att arbetsgivarna har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och att alla arbetsgivare behöver ta sitt ansvar i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att på varje enskild arbetsplats målmedvetet arbeta förebyggande mot arbetsolyckor.

Regeringens arbetsmiljöstrategi

Regeringen har sedan tidigare beslutat om en arbetsmiljöstrategi som gäller för tiden 2016 - 2020. Redan där var stort fokus på att minska och förebygga arbetsolyckor. Syftet med strategin är att den ska bidra till en arbetsmiljö som förebygger ohälsa, olycksfall och motverkar att människor utestängs från arbetslivet. De tre högst prioriterade områdena i arbetsmiljöstrategin är följande:

  • Nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor
  • Ett hållbart arbetsliv
  • Psykosocial arbetsmiljö

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om det systematiska arbetsmiljöarbetet (AFS 2001:1) beskriver hur arbetsgivaren på ett systematiskt sätt ska planera, genomföra och följa upp sin verksamhet för att åstadkomma en god arbetsmiljö.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska vara inordnat i den löpande verksamheten och innefatta allt som är av betydelse för arbetsmiljön. I Servicepaket HR kan du läsa mer om arbetsgivarens ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Saknar du abonnemang? Få tillgång till paketet här

Källa:

Arbetsmiljöverket - Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 2018
Regeringen – En arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: