Donationer till artister – ska skatt och moms betalas?

I dessa Corona-tider – när i princip alla konserter har ställts in – växer nya idéer fram. Det gäller hur musiker kan nå ut till sin publik men också om hur musikern kan få intäkter.
Veronica RosénMoms- och skatteexpert
måndag 25 maj 2020
Lästid: 2 Minuter

Fler använder internet som en kanal för att livesända sina framträdanden. Det är inte ovanligt att musiker uppmanar fans att Swisha in en summa de känner för, inget krav utan bara en stilla förhoppning.

Är sådana donationer skattepliktig intäkt för musikern eller skattefria gåvor? Ska det var moms på donationerna?

Är donationerna skattefria gåvor?

Utgångspunkten är att alla intäkter är skattepliktiga – om de inte är skattefria enligt lag. Gåvor är skattefria. Men vad krävs för att det ska kunna vara en gåva?

För att det ska vara en gåva ska tre kriterier vara uppfyllda. Dessa är:

  • Att det sker en förmögenhetsöverföring,
  • som är frivillig,
  • i syfte att enbart gynna mottagaren – utan att kräva någonting tillbaka (gåvoavsikt).

Donationerna till musikerna är inte gåvor eftersom det tredje kriteriet brister. Det finns inte en gåvoavsikt. Publiken donerar till följd av att någon faktiskt spelar – en förväntan om en motprestation.  

Donationerna är skattepliktiga

Att donationerna är skattepliktiga bekräftas av ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden, SRN. Fallet gällde en person som använde videoplattformen Twitch för att streama när han spelade dataspel.

SRN ansåg att pengarna som skänktes via donationsknappen – och som gick rätt in på streamarens personliga bankkonto – inte var gåvor utan skattepliktiga intäkter i dennes bolag. Betalningarna ansågs vara en direkt följd av visningarna.

Men ingen momsplikt

Däremot blir det ingen moms på intäkten. Detta eftersom donationerna är frivilliga och att publiken får tillgång till spelningen – oavsett om de skänker pengar eller inte. Det saknas ett utbyte av prestationer, dvs att betalning är en förutsättning för tillgång till spelningen.

Det blir alltså ingen moms på intäkten. Det bekräftas också av ett annat förhandsbesked gällande moms för samma streamare (ovan).

Skatten och momsen skiljer sig åt

Inkomstskattemässigt spelar det alltså ingen roll om det kostar pengar att få tillträde till spelningen eller om det baseras på frivilliga donationer. Intäkten är skattepliktig oavsett.

Det kan dock finnas undantag. Om donationerna inte har någon koppling till artistens spelningar och verksamhet – utan mer är benefika gåvor för att stötta artisten privat – skulle gåvorna kunna vara befriade från inkomstskatt. Det kan exempelvis vara benefika gåvor från släkt och vänner.

När det gäller momsen ska – som sagt – inte någon moms redovisas på frivilliga donationer, även om de är kopplade till en livespelning.

Om avgift krävs

Men om publiken måste betala för att få tillgång till spelningen ska det vara moms på intäkten.

Skatteverket anser då att det ska var 25 % moms inte 6 % – på spelningen. Därmed går 20 % av avgiften från tittarna bort i moms. Enligt Skatteverket är det 6 % moms endast om spelningen sker inför en fysiskt närvarande kollektiv publik. 

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: