Ekonomisk arbetsgivare 2021 – nya regler

Den 1 januari 2021 började de nya reglerna om ekonomisk arbetsgivare att gälla i Sverige. Reglerna innebär att fler personer som är anställda av utländska arbetsgivare kommer bli skattskyldiga i Sverige. Vi satte oss ner med skatteexpert Hanna Lagerkvist för att få bättre koll på vad de nya reglerna betyder för företag.
Linn HöjerProduct Specialist
fredag 22 januari 2021
Lästid: 2 Minuter
Hanna Lagerkvist, skatteexpert på Simployer, förklarar vad de nya reglerna om ekonomiskt arbetsgivarbegrepp innebär både svenska och utländska företag.

Varför infördes nya regler om ekonomisk arbetsgivare?

– De nya reglerna infördes för att man helt enkelt ville skydda den svenska skattebasen. Ändringen innebär att vi nu närmar oss motsvarande regler som finns i till exempel Danmark, Norge och Tyskland, där man sedan flera år tillbaka har använt ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp för att fånga upp skatt vid uthyrning av arbetskraft, säger Hanna Lagerkvist.

    Nu anpassar vi oss till rådande internationell hantering, det tycker jag är bra! Även om det är lite krångligt, lägger hon till.

Vad innebär de nya reglerna i korthet?

– De nya reglerna betyder att 183-dagarsregeln inte längre kan tillämpas i samma utsträckning när det är fråga om personaluthyrning, utsändning eller utlåning av personal – helt enkelt att skatt på lön för arbete i Sverige hamnar i Sverige i större utsträckning. Vem som utbetalar lönen spelar mindre roll, säger Hanna Lagerkvist.

Vad är viktigt för svenska företag att tänka på?

– I och med de nya reglerna för ekonomiskt arbetsgivarbegrepp så infördes också en ny skyldighet för svenska företag att göra skatteavdrag från ersättning för arbete till utländskt företag som inte är godkänt för F-skatt. Det betyder att svenska företag som hyr in personal från utlandet får en skyldighet att innehålla, eller dra, 30 % på fakturan om den utländska arbetsgivaren saknar F-skatt, säger Hanna Lagerkvist.

    Det är jätteviktigt att man ser över vilka utländska leverantörer som saknar F-skatt, säger hon. Har inte leverantörerna det så måste man ha en dialog med företaget om att man kommer behöva dra 30 % skatt på fakturabeloppet. Vill de undvika det, ja, då måste de skaffa svensk F-skatt.

Så för utländska företag är det frågan om F-skatt som är viktig att ha koll på?

– Ja, men inte bara. Utländska företag får även skyldighet att innehålla och rapportera svensk skatt på lönen till de utländska medarbetarna som arbetar i Sverige och ska beskattas i Sverige, säger Hanna Lagerkvist. Utländska företag måste också registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket och redovisa ersättningar och skatteavdrag i månadsvisa arbetsgivardeklarationer (AGI) precis som svenska arbetsgivare gör idag.

Finns det undantag att se upp med?

– Ja. Eftersom det här blir tungt att administrera för utländska arbetsgivare som har personal som är här under väldigt korta arbetsperioder, har man i gjort ett undantag för personer som är här i högst 15 arbetsdagar följd i Sverige och sammanlagt högst 45 arbetsdagar under ett kalenderår. Hur man räknar ut dessa dagar är lite smålurigt, därför är det viktigt att man verkligen sätter sig in i reglerna för att beräkna detta optimalt, säger Hanna Lagerkvist. Det är många bedömningar som ska göras!


Lär dig mer! Titta på videokursen Ekonomiskt arbetsgivarbegrepp – nya skyldigheter för svenska och utländska företag. En timmas uppdatering som ger dig koll på det viktigaste kring de nya reglerna.

Dela sidan: