Fakturera varor och tjänster med olika momssatser – hur ska du tänka?

Du har köpt in varor och tjänster med olika momssatser för moms. Varorna och tjänsterna ingår i en leverans till kund. Hur ska du göra med momsen? Ska du fakturera varje del med sin procentsats – eller ska du fakturera allt som en helhet med en och samma procentsats?
Veronica Rosén, Momsexpert
schedule torsdag 13 september 2018
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Servicepaket. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Frågan har behandlats många gånger i både nationell domstol och EU-domstolen – och gör så fortfarande.

Låt säga att du går till elbutiken för att köpa en ny diskmaskin. När du kommer fram till kassan får du frågan om du vill köpa till en försäkring. Momsen på diskmaskinen är 25 procent. Försäkring är en momsfri tjänst. Hur ska elbutiken tänka när det gäller momsen vid försäljningen till dig?

Som utgångspunkt anser Skatteverket att man ska titta på fyra indikatorer till hjälp vid bedömningen om det är en eller flera momssatser ut till kund.

  1. Har någon eller några delar ett självständigt värde för kunden?
  2. Marknadsförs delarna som flera valbara tillhandahållanden?
  3. Prissätts de olika delarna var för sig mot kunden?
  4. Kan kunden välja bort någon eller några delar?

Om du svarar ja på alla frågor är utgångspunkten att varje del ska faktureras för sig. Om du däremot svara nej på frågorna är utgångspunkten att du ska fakturera allt som en helhet.

I praktiken är det ofta de två sista punkterna som väger tyngst.

Flera delar

Om vi återgår till exemplet med elbutiken där du som kund får frågan om du vill köpa till en försäkring.

Vi kan här svara ja på frågorna, vilket innebär att du får betala 25 procent på diskmaskinen och ingen moms på försäkringen – dvs samma momssatser för moms in som ut.

En helhet

Om elbutiken istället låter försäkringen ingå i priset till dig som kund, där du inte har någon möjlighet att välja bort den för att få ett lägre pris, är det 25 procent på hela tillhandahållandet. Du får då betala samma momssats på både diskmaskinen och försäkringen.

Svåra bedömningar

Tyvärr är det inte alltid så att alla svar lutar åt samma håll. Då måste man göra en helhetsbedömning. Det finns en hel del rättsfall och uttalanden från Skatteverket att stödja sig mot, men det räcker inte alltid. 

I den här artikeln kan du se två typexempel för svårigheterna med beskattningsunderlag och momssats. 

Ibland kan det dock vara skönt att få diskutera sin fråga med en expert. Varför inte prova oss?

Vill du hålla dig uppdaterad och få senaste nytt inom moms? 

Då kan du prova Servicepaket Moms gratis, och få tillgång till de senaste nyheterna på momsområdet, en gedigen faktabank, smarta räknesnurror, checklistor och support m m.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: