Fem förmåner du kanske trodde var skattefria
Enligt huvudregeln ska en anställd beskattas för allt han eller hon får från sin arbetsgivare. Men det finns ändå en hel del som arbetsgivaren kan bjuda de anställda på utan beskattning.
Till exempel är fria måltider i samband med representation skattefria. Samma gäller – under vissa förutsättningar – utgivna friskvårdsbidrag och så kallade naturaförmåner av motion och friskvård. Men många efterfrågade förmåner är faktiskt skattepliktiga. Här kommer fem exempel:
Vinster i tävlingar på arbetsplatsen
Företag anordnar ibland tävlingar av olika slag för sina anställda, till exempel steg- och gissningstävlingar. Första pris kan vara ett presentkort på 500 kr i en mataffär, andra pris en biocheck för 150 kr och tredje pris en trisslott för 30 kr.
Samtliga dessa vinster är skattepliktiga. Detta eftersom de ses som ersättning för utfört arbete!
Vissa vinster i tävlingar på arbetsplatsen kan dock vara skattefria. Det gäller sådant som arbetsgivaren annars kan bjuda på som personalvård, till exempel en blomsterbukett, en enkel t-shirt med företagets logga eller så kallade enklare förtäring (till exempel kaffe och en smörgås).
Vinster som består av exempelvis extra semesterdagar kan inte heller beskattas.
Fria övertidsmåltider
Enligt huvudregeln är förmån av fria eller delvis fria måltider för anställda skattepliktig. Vissa undantag finns dock, till exempel för måltider i samband med representation.
Även frukostar som ingår obligatoriskt i hotellkostnaden under tjänsteresor är skattefria. Samma gäller fria måltider som ingår obligatoriskt i biljettpriset för resor på allmänna kommunikationer, till exempel tåg och flyg.
Fria måltider i samband med övertidsarbete är däremot alltid skattepliktiga. Det spelar ingen roll att de anställda eventuellt är tillförsäkrade övertidsmat i anställningsavtalet eller enligt ett tillämpligt kollektivavtal. Måltiderna ses här som ersättning för utfört arbete och inte till exempel representation.
Fika under tjänsteresor
Många företag bjuder anställda som är på tjänsteresa på till exempel kaffe och en smörgås på tåget eller på stan. De anställda kanske gör utlägg för arbetsgivarens räkning, eller så betalar de med företagets kontokort.
Denna förmån är skattepliktig. Förmånsvärdet uppgår till den faktiska kostnaden för kaffet och smörgåsen, inklusive moms.
För att ”enklare förtäring” ska vara skattefri krävs dels att den erbjuds alla anställda, dels att den intas på arbetsplatsen. Fri fika under tjänsteresor är alltså inte en skattefri personalvårdsförmån.
För mycket motion och friskvård
Arbetsgivare kan betala ut friskvårdsbidrag till sina anställda för deras egna motionsaktiviteter, det vill säga sådana aktiviteter som de anställda själva får välja. En naturaförmån, däremot, bestäms av arbetsgivaren, till exempel ett gymkort till samtliga anställda på ett särskilt gym eller subventionerade massagebehandlingar på arbetsplatsen.
Mindre värde för ett friskvårdsbidrag, det vill säga gränsen för skattefrihet, är 5 000 kr. Om bidraget är större ska hela beloppet tas upp till beskattning, det vill säga inte bara det överskjutande beloppet.
Mindre värde för en naturaförmån är marknadsvärdet för en ”godkänd” aktivitet på orten. Här anges kostnaden för ett ordinärt gym som en gräns; denna kan alltså överstiga 5 000 kr.
De anställda kan få både skattefria friskvårdsbidrag och skattefria naturaförmåner av sina arbetsgivare under samma år. Om däremot friskvårdsbidraget är för högt, och/eller naturaförmånen kostar för mycket, ska de anställda beskattas för både friskvårdsbidraget och naturaförmånen.
Använda arbetsgivarens bonuspoäng
Inom vissa branscher, exempelvis flyg- och hotellbranschen, förekommer rabatter för visad kundtrohet. Efter till exempel ett visst antal resor respektive hotellövernattningar får personen nästa resa eller övernattning gratis.
Om arbetsgivaren har bekostat de bakomliggande resorna och övernattningarna, till exempel under tjänsteresor, och de anställda därefter använder sina poäng för privata resor och övernattningar, har de anställda fått skattepliktiga förmåner.
Rabatterna är då skattepliktiga till marknadsvärdet. Det betyder att förmånsvärdet uppgår till vad det hade kostat den anställde att själv stå för utgiften – inklusive moms – för den aktuella resan eller övernattningen.
En grundläggande förutsättning för beskattning är alltså att förmånen har uppkommit genom betalningar från arbetsgivaren. Det kan därför ibland vara svårt – för att inte säga omöjligt – att bestämma ett förmånsvärde när även den anställde själv, och kanske andra personer, till exempel tidigare arbetsgivare, har stått för vissa resor eller övernattningar som också ligger till grund för rabatten.
Artiklar på samma ämne
Nyhetsbrev
Anmäl dig här!