Har dina anställda inte tagit ut årets semester än?

Då kan det vara dags att se till att personalen tar ut sin semester innan semesteråret tar slut den 31 mars. Enligt semesterlagen ska arbetstagare ta ut minst 20 betalda semesterdagar under semesteråret. De betalda semesterdagar som överstiger 20 dagar kan arbetstagaren spara till ett kommande år.
schedule den 10 mars 2020

Har arbetstagaren tagit ut sina ordinarie semesterdagar men har kvar sparade semesterdagar som är fem år gamla? Även här måste arbetsgivaren se till att arbetstagaren tar ut sina semesterdagar i ledighet.

Huvudregeln enligt semesterlagen är att intjänad betald semester ska tas ut i ledighet. Den anställde kan därför inte välja att vara ledig färre än 20 dagar och få de resterande dagarna utbetalda i pengar. Detta gäller även sparad semester, som inte heller kan betalas ut endast i pengar.

Skulle arbetstagaren ha obetalda semesterdagar har hen rätt att avstå från att ta ut dessa dagar i ledighet.

Lägg ut ledigheten med arbetstagaren

Gå genom och se om det finns outtagna betala semesterdagar kvar att ta ut för någon anställd. Informera arbetstagaren om det skulle vara fallet. Bestäm tillsammans med anställde när dagarna ska tas ut i ledighet.

På så sätt kan man som arbetsgivare se till att dagarna verkligen tas ut i ledighet innan semesterårsskiftet.

Risk för skadestånd i efterhand

En arbetsgivare som betalar ut semesterdagar enbart i pengar och inte ser till att arbetstagaren även tar ut ledighet kan riskera att i efterhand få betala skadestånd till arbetstagaren. Det har då ingen betydelse om det varit på den anställdes önskemål.

Arbetsgivare som är bunden av ett kollektivavtal där det framgår att arbetstagarna ska ta ut minst 20 betalda semesterdagar kan även riskera att få betala skadestånd till den aktuella fackföreningen.

Undantag finns

Det finns dock ett undantag från ovanstående. Undantaget gäller endast om en anställd har varit frånvarande från arbetet på heltid under större delen av ett semesterår. Det gäller inte om arbetstagaren har varit frånvarande på deltid eller avstått från att ta ut sin ledighet.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer HR för få koll på det senaste inom HR varannan vecka. Enklare kan det inte bli!

Dela sidan: LinkedIn twitter