Hemmakontor – hur gör jag med momsen?

Det finns många olika frågor om hur man ska hantera skatt, moms och arbetsmiljöfrågor när anställda jobbar hemifrån. Håkan Larsson tar här upp olika frågor kring hur momsen ska hanteras för hemmakontoret.
Håkan LarssonMoms- och skatteexpert
måndag 17 januari 2022
Lästid: 3 Minuter

Många frågor om hemmakontor har ställts på sin spets under Corona-pandemin. Hur ska man till exempel hantera momsen på olika kostnader för hemmakontoret?

Kontorsmöbler och inredning till hemmakontoret

För att den anställde ska få en bra arbetsmiljö på sitt hemmakontor kan arbetsgivaren stå för inköp av höj- och sänkbara skrivbord, skrivbordslampor samt ergonomiska kontorsstolar med mera. Enligt Skatteverket träffas denna typ av inköp normalt av avdragsförbudet för stadigvarande bostad.

Avdragsförbudet gäller dock inte när du köper in kontorsutrustning som de anställda endast tillfälligt ska använda för hemarbete under pandemin. Kontorsutrustningen kan nämligen inte anses höra till den anställdas bostad om avsikten med inköpet är att den ska användas i arbetsgivarens verksamhetslokaler efter pandemin. I dessa fall kan du alltså ha rätt till avdrag för momsen på inköpet. Avdragsrätten gäller bara om du gjort inköpet i en verksamhet som du redovisar moms för moms.

Arbetsgivaren ska även stå som ägare till utrustningen. Om arbetsgivaren betalar ut en schablonersättning för att de anställda ska göra inköp av egen kontorsutrustning betraktas detta normalt som lön och inget momsavdrag.

Datorer, plattor, skärmar, mobiltelefoner och headset

Arbetsgivaren kan också köpa bärbara datorer, dataskärmar, Ipads, headset och mobiltelefoner med mera, som är väsentliga för att den anställde ska kunna utföra sitt arbete hemifrån. Detta ses normalt som skattefria arbetsredskap för den anställde. Detta gäller om arbetsgivaren står för inköpen och är ägare till egendomen.

Sådan utrustningen är inte typiskt kopplat till boendet, utan är istället helt kopplat till den anställdes arbete för verksamheten. Momsen är därför normalt avdragsgill vid dessa inköp. Observera här att vid inköp över 4.000 kr (inkl. moms) ska fakturan här vara utställd i företagets namn.

Se dock upp med rena bidrag för att de anställda ska göra sina egna inköp av olika utrusning. Det finns en risk att sådana bidrag kommer att betraktas som skattepliktig lön utan rätt till momsavdrag.

Om den anställde får behålla utrustningen efter pandemin?

Vad händer om den anställde får behålla utrustningen efter pandemin och den anställde blir ägare till utrustningen? Då kommer den anställde – inkomstskattemässigt – att bli beskattad för marknadsvärdet av utrustningen (vid denna tidpunkt).

Om arbetsgivaren har fått avdrag för moms vid inköpet ska dessutom utgående moms redovisas på marknadsvärdet (så kallad uttagsbeskattning). Om marknadsvärdet t.ex. är 10.000 kr ska 2.000 kr redovisas som utgående moms.

Bredband och mobiltelefonabonnemang

Om arbetsgivaren tecknar telefon- och/eller bredbandsabonnemang – som ska användas för den anställdes arbete – kan detta ofta ses som skattefria arbetsredskap där momsen är avdragsgill. Det gäller om abonnemanget är väsentligt för den anställdes arbete och sker mot en fast avgift. Arbetsgivaren ska också vara betalningsansvarigt för abonnemanget.

Ibland väljer man att den anställde tecknar ett eget privatabonnemang, eftersom detta ofta är betydligt billigare. Arbetsgivaren ersätter sedan den anställde för detta. I så fall har arbetsgivaren inte avdrag för momsen. Detta eftersom det är den anställde som är betalningsansvarig för abonnemanget. Det finns också en risk att den anställde blir beskattad för en sådan ersättning som lön (inkl. momsen).

Fri fika och frukt på hemmakontoret

Anställda kan få skattefria personalvårdsförmåner, som till exempel kaffe, te, fralla, bulle och frukt. Skatteverket anser att sådana personalvårdsförmåner måste tillhandahållas på den ordinarie arbetsplatsen för att vara skattefria.

Fri fika och frukt på hemmakontoret är därför skattepliktig. Då är inte heller momsen avdragsgill. Den anställde blir i så fall beskattad för marknadsvärdet av förmånen inklusive moms.

 

Temasida: Distansarbete och hemarbete

När allt fler medarbetare arbetar hemifrån ställs verksamheter inför helt nya frågor: Vem ansvarar för arbetsmiljön? Vilka arbetsredskap kan vi få avdrag för? Vi har samlat innehåll som hjälper dig på vägen!
Gå till temasidan

 

Dela sidan: