Hur kan vi anställa flyktingar från Ukraina?

Läget i Ukraina är allvarligt och många människor flyr därifrån, bland annat till Sverige. Flera arbetsgivare funderar just nu på om man kan anställa flyktingar från Ukraina och vad man behöver tänka på. Det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga därför har vi samlat information som kan vara till hjälp.
Ida LjungbergHR- och arbetsrättsexpert
onsdag 13 april 2022
Lästid: 2 Minuter
Hur kan företag anställa flyktingar från Ukraina? Vår HR-expert Ida Ljungberg guidar er i frågan.

Kan vi anställa flyktingar från Ukraina?

Eftersom Ukraina inte tillhör EU/EES behövs normalt ett arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige, men på grund av den rådande situationen finns det ett tillfälligt undantag. EU har tagit beslut om att aktivera det så kallade Massflyktsdirektivet, vilket innebär att flyktingar från en specifik krissituation, i detta fall Ukraina, har möjlighet att få ett tillfälligt uppehållstillstånd.

En person från Ukraina, som inte redan har uppehållstillstånd i Sverige, kan ha rätt till skydd enligt massflyktsdirektivet om hen kom till Sverige den 30 oktober 2021 eller senare. Uppehållstillståndet gäller från det datum som tillståndet beviljas och initialt till och med den 4 mars 2023, men det kan komma att förlängas. De som omfattas av det får tillgång till bland annat utbildning och arbetsmarknaden, liksom rätt till boende, sjukvård, skola till barnen och grundläggande försörjningsstöd i Sverige.

Vad behöver en flykting göra innan hen kan anställas?

Flyktingar som kommer från Ukraina till Sverige ska registrera sig hos Migrationsverket. Den som ansöker om registrering måste befinna sig i Sverige. Registrering av ansökan kan göras på Migrationsverkets webbplats eller på någon av Migrationsverkets servicecenter. Personen beviljas därefter ett tillfälligt uppehållstillstånd. Här kan du ansöka om skydd enligt massflyktsdirektivet hos Migrationsverket

Personer som flytt från Ukraina ska inte folkbokföras i Sverige, utan ska istället ansöka om ett samordningsnummer hos Skatteverket. Samordningsnumret behövs bland annat för att kunna öppna ett lönekonto. Du kan hitta mer information om hur du ska gå tillväga hos Skatteverket.

Arbetsgivaren ansvarar för att kontrollera att den som anställs har rätt att arbeta i Sverige

Så snart en person har beviljats uppehålls-och arbetstillstånd kan hen anställas hos en arbetsgivare. Det är dock arbetsgivaren som är ansvarig för att säkerställa att alla som anställs har rätt att arbeta i Sverige. Vilket du kan läs mer om hos Migrationsverket.

Om arbetsgivaren anställer någon som är medborgare i ett land utanför EU (t.ex. Ukraina) ska detta anmälas till Skatteverket.

Om arbetsgivaren har kollektivavtal ska det tillämpas även för arbetstagare som är flyktingar från Ukraina med tillfälliga uppehållstillstånd. Det innebär att om bolaget har lokalanställda i Ukraina som blir anställd hos samma bolag, fast i Sverige, ska få anställningsvillkor som är i enlighet med svenska avtal.

 

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: