Industriavtalet klart

Industrins parter har ett nytt gällande avtal som också är märket för svensk arbetsmarknad. Den 31 mars nådde arbetsgivarna inom industrin en överenskommelse på 2,2 procent för perioden 1 april 2016 – 31 mars 2017.
söndag 3 april 2016
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

- Vi gick in med ambitionen att stärka konkurrenskraften och möjliggöra fler jobb i Sverige. Det är en viktig uppgift att bryta trenden där vi tappar verksamhet och arbetstillfällen till utlandet. Ambitionen ligger helt i linje med Industriavtalet men tyvärr nådde vi inte ända fram. Den överenskomna nivån, märket, är nu taket för arbetsmarknadens kostnadsökningar. Vi behöver nu sätta oss ner och analysera hur vi ska agera framöver, säger Åke Svensson, vd Teknikföretagen.

De nya kollektivavtalen är bra säger Unionen. De ger medlemmarna fortsatta reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft.

Avtalet innebär löneökningar på 2 procent. Därutöver ger avtalet en ytterligare avsättning till deltidspension/flexpension på 0,2 procent. Därmed är en fortsatt utbyggnad av den viktiga deltidspensionen/flexpensionen garanterad.

Dessutom har facken inom industrin kommit överens med arbetsgivarna om att gemensamt arbeta för att förbättra jämställdheten och likabehandlingen på arbetsplatserna liksom att förstärka arbetsmiljöarbetet.

Bara timmar innan avtalen gick ut kom IF Metall överens med arbetsgivarna om ett nytt ettårsavtal. – Det är ett bra avtal på 2,2 procent som ger medlemmarna reallöneökningar och avsättningar till deltidspension, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Förutom avtalsvärdet på 2,2 procent och en utökad deltidspension innehåller avtalen även förbättringar kring arbetsmiljö- och jämställdhet.

Att avtal nu är klart kommer att underlätta för övriga parter på arbetsmarknaden att träffa avtal.

En sak som parterna inom industriavtalet är ense om är dock vikten av att den överenskomna nivån nu ska bilda det så kallade märket, det vill säga nivån på löneökningarna även på övriga delar av arbetsmarknaden.

- Nu måste vi jobba tillsammans för att de andra parterna ska respektera avtalet, säger Per Hidesten, Industriarbetsgivarnas vd.

Pappers, som står utanför facken inom industrin kommenterar industriavtalet så här:

– Det är en skaplig uppgörelse, kommenterar Pappers ordförande Matts Jutterström. Han räknar med att ha ett avtal klart för sina egna medlemmar under fredagen.

Byggnads som också står utanför industriavtalet och som häromdagen gick ut med ett omfattande strejkvarsel vill inte kommentera det nya avtalet. I en skriftlig kommentar säger dock Johan Lindholm, Byggnads ordförande:

"Vi har våra egna förhandlingar att fokusera på. Vi har tidigare presenterat våra krav på 3,2 procent och en kraftig låglönesatsning. Dessa krav kommer vi att fortsätta driva i våra avtalsförhandlingar".

Fakta industriavtalets parter:

Industrins arbetsgivarorganisationer är Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, Grafiska Företagen, IKEM, SLA, TMF, TEKO samt BÄF.

De fem facken inom industrin är GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, Unionen.

Totalt berörs ungefär 600 000 löntagare.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: