Kan vi neka en anställd semester?

– Kan jag vara ledig två veckor i mars? Är det ok om jag tar semester nästa vecka? Det här är inte helt ovanliga frågor som medarbetare kan ställa till sina chefer. Givetvis vill de flesta kunna bevilja ledigheten men samtidigt måste den dagliga verksamheten fortsätta att fungera. Vad gäller egentligen, kan arbetsgivaren neka en anställd semesterledighet?
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
torsdag 19 september 2019
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

SEMESTERDAGS: Klart man vill kunna säga ja till alla semesteransökningar som kommer in, men när har du som chef rätt att säga nej?

I vår telefonsupport får vi många gånger frågor om man som chef kan neka en anställd semesterledighet. En vanlig missuppfattning är att man måste bevilja alla semesterönskemål.

Regler i semesterlagen

Reglerna i semesterlagen är tydliga när det gäller förläggningen av huvudsemester. Huvudregeln är att arbetsgivare ska se till att de anställda tar ut minst fyra veckors sammanhängande semesterledighet under perioden juni – augusti. Om man har kollektivavtal måste man förhandla med facket innan man bestämmer förläggningen av huvudsemestern.

Har arbetsgivaren inte kollektivavtal finns inte heller någon förhandlingsskyldighet. Då gäller istället att arbetsgivaren och den anställde får komma överens om semesterförläggningen.

Om parterna inte kommer överens har arbetsgivaren rätt att bestämma förläggningen. Den anställde måste då få information senast två månader innan själva semestern påbörjas.

Vad gäller för övrig semester?

Enligt semesterlagen har alla minst 25 semesterdagar varje semesterår. 20 av dessa ska alltså tas ut under sommarmånaderna. När det gäller förläggning av övrig semester – den femte semesterveckan -  finns det ingen förhandlingsskyldighet.

Semester utanför huvudsemesterperioden ska alltså förläggas i samråd. Om arbetsgivaren och den anställde inte är överens är det arbetsgivaren som bestämmer förläggningen även av semestern.

Det är också möjligt för den anställde att spara semester. Förutsättningen är då att man har tagit ut minst 20 dagar och att de dagar man sparar är intjänande med semesterlön.  

Arbetsgivaren bestämmer vid semesteransökningen

Möjlighet till att neka en semesteransökan handlar även om arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Arbetsgivaren är den som leder och fördelar arbetet och bestämmer hur verksamheten ska organiseras för att bäst kunna fortgå. Om en anställd ansöker om semester under en arbetsintensiv period är det fullt möjligt att neka den.

Ha rutiner!

För att undvika missförstånd är det bra att tydliggöra vad som gäller för semesterledighet, t ex i en personalhandbok. Redogör för hur och när huvudsemestern planeras samt vad som gäller för uttag av övrig semester. Om det är en period på året där det är svårt att bevilja semester kan man vara tydlig även med detta.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: