Låt medarbetarna själva bestämma om de vill se på OS

När de flesta av oss sover gott startar dygnets första OS-sändningar från Kina. Vi vaknar till rubriker som ”Sara Hector har tagit OS-guld i storslalom”. Sändningarna pågår fram till klockan 15 och både kvartsfinal för damkronorna och herrarnas curling är i gång samtidigt. Arbetsdagen pågår parallellt och för den sportintresserade kan det såklart vara svårt att slita sig.
Jimmy SeppäläWeb Editor
tisdag 15 februari 2022
Lästid: 2 Minuter

Hos en del börjar kanske det dåliga samvetet göra sig påmint när man väljer att se på det rafflande åket eller sista stöten, när man istället borde jobba.

Då kan det vara bra att reda ut vad som faktiskt gäller, säger Ida Ljungberg, HR- och arbetsrättsexpert på Simployer.

Får man verkligen titta på OS på arbetstid?

Som utgångspunkt har arbetsgivaren full rätt att bestämma om de anställda får titta på OS på arbetstid eller inte.

– En anställd har skyldighet att utföra arbete på arbetstid och kan inte kräva att få göra privata saker som att följa sociala medier, läsa nättidningar eller följa OS, fortsätter Ida.

Att se på OS på rasten är däremot inget som arbetsgivaren kan ha synpunkter på eftersom rast inte är arbetstid. Och på de arbetsplatser där flextid finns är det nog inte ovanligt att flextid används extra mycket om det är en spännande tävling eller match man vill se på eftermiddagen.

– Mitt jobb innebär att ge tydlig vägledning till arbetsgivare i vad som faktiskt gäller ur ett arbetsrättsligt perspektiv, men det handlar också om att ge input till arbetsgivare om fördelar och nackdelar med olika arbetsledningsbeslut, säger Ida. Arbetslivet är, för många av oss, inte längre inrutat 8-17 och allt fler arbetsgivare både kan och vill ge sina medarbetare flexibilitet och leder med tillit snarare än kontroll, vilket jag också är en stark förespråkare av.

OS-tittande ska såklart inte påverka jobbprestationen negativt, det gäller oavsett om tittandet sker på arbetstid eller på nattetid, med följden att medarbetaren kanske inte orkar arbeta nästkommande arbetsdag.

Låt OS bli något positivt för gemenskapen

Ida menar att OS-tittandet skulle kunna vara positivt för gemenskapen på arbetsplatsen. Det kan vara bra att låta medarbetarna se lite på OS under arbetstid, om det är möjligt.

-Nu, kanske mer än någonsin behöver vi gemenskap säger Ida och hon menar att arbetsgivare till och med kan ha stor glädje av OS.

-Låt OS blir något ni samlas kring, kanske en social tillställning som skapar gemenskap, engagemang och glädje på arbetsplatsen. Det kan ju skapas både digitalt och fysiskt.
Hur blir det med OS och hemarbete?

–Kanske lite OS-tittande rent av blir en perfekt avkoppling och en välbehövlig paus i en annars stressig arbetsvardag?

Arbete på distans (genom överenskommelse) är ju en fråga om förtroende och tillit. Den arbetsgivare som inte litar på sina medarbetare och vill kontrollera dem bör fundera på om kontroll är en bra metod för att uppnå resultat? Ska vi mäta arbete i tid eller i prestationer och genomförande? Det är viktiga frågor som arbetsgivare bör ställa sig.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: