Måste du skriva ett anställningsavtal?

I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Man kan alltså avtala om en anställning både muntligt och skriftligt. Som arbetsgivare är du däremot skyldig att lämna skriftlig information om anställningsvillkoren.
fredag 13 september 2019
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Som arbetsgivare är du alltså inte skyldig att lämna ett skriftligt anställningsavtal. Däremot måste du lämna skriftlig information om anställningsvillkoren till nyanställda personer. Beskedet ska lämnas senast en månad efter det att den anställde har tillträtt sin tjänst. Denna informationsskyldighet gäller för alla anställningar som har pågått tre veckor eller längre. Information ska lämnas om samtliga villkor som är av väsentlig betydelse för anställningen. 

Praktiskt att skriva anställningsavtal

För att undvika en tvist i efterhand och för att tydliggöra anställningsvillkoren är det både lämpligt och praktiskt att skriva ett anställningsavtal, innan anställningen börjar, som båda parter undertecknar. Där tas då de olika anställningsvillkoren med.

Exempel på information som ska lämnas till den anställde är; arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, arbetsplatsens adress, tillträdesdagen för anställningen och kort specificering eller beskrivning av arbetsuppgifterna samt arbetstagarens yrkesbenämning eller tjänstetitel.

I Servicepaket HR kan du ladda ner ett anställningsavtal som kan användas där all nödvändig information finns med.

Skriftlig information om anställningsvillkoren ändras

Som arbetsgivare ska du även lämna skriftlig information under pågående anställning när något anställningsvillkor ändras, även om parterna är överens om ändringen. Exempel på sådana ändringar är ny lön, ny befattning och nya arbetstider.

Informationen ska lämnas senast en månad efter det att villkoren ändrades.

Skadestånd om arbetsgivaren missar skriftlig information

En arbetsgivare som missar att lämna skriftlig information om anställningsvillkoren till den anställde riskerar att få betala skadestånd. Det betraktas som ett brott mot formaliareglerna i lagen om anställningsskydd (LAS).

Servicepaket HR – för dig som vill fatta rätt beslut

Vill du hålla dig uppdaterad med det senaste inom HR och få stöd i ditt arbete? Vi hjälper dig med arbetsrättsliga regler och praktiska regler vid t ex rekrytering, anställning och arbetsmiljö! Skaffa ditt abonnemang idag

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: