Momsavdrag vid personalförmåner – vad gäller?

Hur ska egentligen en arbetsgivare hantera momsen för olika personalförmåner till anställda?
Veronica RosénMoms- och skatteexpert
torsdag 28 september 2017
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Vid inkomstbeskattningen gäller som huvudregel att utgifter för förmåner till anställda är avdragsgilla för arbetsgivaren (såsom personalkostnad).

Förmånerna är normalt skattepliktiga - om de inte uttryckligen är skattefria – t ex personalvårdsförmåner, julgåvor m m.

Inköp för den anställdes privat bruk kan arbetsgivaren normalt inte lyfta momsen på. Istället inkluderas momsen i personalkostnaden.

För skattefria förmåner får arbetsgivaren normalt momsavdrag. Det gäller förmåner såsom olika former av personalvårdsförmåner, gåvor och arbetsredskap. Om förmånerna inte uppfyller de krav som ställs på skattefrihet vid inkomstbeskattningen har arbetsgivaren bekostat en privat levnadskostnad. I sådana fall finns ingen rätt till momsavdrag.

Vad gäller då för olika skattepliktiga förmåner? Här listar vi några vanliga förmåner och vad som gäller för momsavdrag.

Bilförmån:

  • Inköp av personbil – inget momsavdrag
  • Leasingavgift personbil – momsavdrag med 50 procent

Observera att verksamheter som omfattar återförsäljning (bilhandelsföretag), uthyrning av personbilar eller motorcyklar, persontransporter i yrkesmässig trafik (t ex taxi) samt transporter av avlidna eller körskolor normalt har full avdragsrätt för ingående moms.

  • Driftskostnader – fullt momsavdrag så länge bilen till viss del används i verksamheten
  • Drivmedelsförmån – där den anställde beskattas för drivmedlet för den privata körningen (uppräknat med 1,2) – momsavdrag på allt drivmedel. Det gäller även om den anställde genom nettolöneavdrag betalar för sin förmån så att förmånsvärdet minskas.
  • Extrautrustning – inget momsavdrag för olika tillval som bilen utrustas med i fabrik (gäller inte bilhandelsföretag m.fl. se ovan). För annan utrustning, såsom takbox, vinterdäck och dragkrok, gäller momsavdrag enligt de allmänna reglerna, dvs. momsavdrag i relation till hur stor del användningen är i momspliktig verksamhet – eller fullt momsavdrag och uttagsbeskattning för privat användning.

 

Måltider vid tjänsteresor:

  • Endagsförrättning – ej momsavdrag
  • Resan är förenad med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten – momsavdrag till den del måltidsutgiften överstiger schablonen (90 kr inklusive moms för 2017).
  • Hotellfrukost och kost på flyg m.m. har företaget rätt till avdrag för ingående moms på kostnaden om måltiden ingår obligatoriskt i priset för biljetten respektive hotellrummet. Ingår inte måltiden i priset så har arbetsgivaren bekostat en privat levnadskostnad. Då kan arbetsgivaren lyfta moms på den del av utgiften som överstiger kostförmånschablonen (60 kr 2017).

Måltider utan momsavdrag:

  • Övriga måltider som inte avser representation, t.ex. övertidsmat och måltider i samband med arbetsmöten – kostförmån och inget momsavdrag
  • Hushållsnära tjänster: inget momsavdrag.
  • Utbildning: För momsavdrag krävs att utbildningen är till nytta för företaget och kan kopplas till den momspliktiga verksamheten. Om utbildningen sker på betald arbetstid och ämnet är relevant för yrkesrollen är momsen normalt avdragsgill.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: