Provanställning – avslut

En provanställning får pågå i högst sex månader, men kan avslutas tidigare vid behov.
torsdag 24 januari 2019
Lästid: 2 Minuter

En anställning kan inledas med en provanställning. Enligt regler i LAS (lagen om anställningsskydd) får en sådan anställning pågå i högst sex månader. Om arbetsgivaren inte vill att anställningen ska övergå i en tillsvidareanställning ska besked om att anställningen upphör lämnas senast vid prövotidens utgång. 

Det är också möjligt att avbryta en provanställning i förtid. Har en provanställning avtalats om att pågå i t ex sex månader kan den alltså avbrytas redan efter t ex fyra månader.  

Arbetsgivaren behöver inte ange något skäl varför provanställningen avbryts. Orsaken får dock inte vara diskriminerande eller missgynnande. Anledningen till att anställningen avbryts får t ex inte vara att en provanställd har meddelat att hon är gravid. I en dom från AD framgår också att vid en längre föräldraledighet under prövotiden, där den anställdes prestation inte kunnat prövas p.g.a. frånvaron bör man avtala om förlängning av prövotiden om alternativet annars är att provanställningen avslutas. Läs om domen här. 

Besked och varsel om att provanställningen avslutas

Beskedet till den anställde om att provanställningen ska upphöra måste lämnas minst två veckor i förväg. Besked om att provanställningen kommer att upphöra måste inte vara skriftligt. För att undvika diskussioner och tvister bör besked från arbetsgivaren vara skriftligt. En provanställning kan avslutas även om den anställde respektive fackföreningen inte har varslats i tid. Den anställde måste då - senast den sista dagen under prövotiden - få besked om att anställningen upphör. 

Eftersom arbetsgivaren i en sådan situation har brutit mot de formella reglerna i LAS om särskild varseltid kan han bli skadeståndsskyldig. Detta gentemot både den anställde och fackföreningen. 

Arbetsdomstolen dömde i ett fall en arbetsgivare att betala 10 000 kr i skadestånd till arbetstagaren för ett sådant uteblivet varsel (AD nr 115/2003). 

Varsel till den fackliga organisationen

Är den anställde fackligt ansluten måste även den lokala fackliga organisationen som den anställde tillhör varslas om att provanställningen kommer upphöra i förtid eller inte övergå i en tillsvidareanställning. Denna skyldighet gäller även om arbetsgivaren inte är bunden av något kollektivavtal.

Arbetsgivarens varsel till den fackliga organisationen ska också lämnas minst två veckor i förväg. Varslet ska alltså lämnas samtidigt som arbetstagaren underrättas.

Både arbetstagaren och den fackliga organisationen har därefter rätt till överläggning. Även om en sådan överläggning har begärts upphör provanställningen vid varseltidens slut.

Arbetstagaren vill avsluta provanställningen

En anställd som vill avbryta en provanställning behöver inte iaktta någon särskild varseltid. Arbetstagaren kan därför - utan att ange något skäl - avbryta sin provanställning omgående och sluta redan samma dag. 

Kollektivavtal

Kollektivavtal kan innehålla andra regler för hur en provanställning kan avslutas. Det kan vara att det inte krävs något varsel eller underrättelse i förtid. Ett annat exempel är att det kan finnas en ömsesidig uppsägningstid på en månad för både arbetsgivare och arbetstagare.

Ömsesidig uppsägningstid

Det kan även vara möjligt att utan kollektivavtal skriva in en klausul om ömsesidig uppsägningstid i anställningsavtalet. Det måste då tydligt framgå att parterna varit överens om en viss uppsägningstid under själva provanställningen. Vidare måste också uppsägningstiden när tjänsten har gått över till en tillsvidareanställning framgå.

Temasida: Distansarbete och hemarbete

När allt fler medarbetare arbetar hemifrån ställs verksamheter inför helt nya frågor: Vem ansvarar för arbetsmiljön? Vilka arbetsredskap kan vi få avdrag för? Vi har samlat innehåll som hjälper dig på vägen!
Gå till temasidan

 



Dela sidan: