Så kan du stötta medarbetare i ekonomiskt tuffa tider
I Sverige är vi traditionellt privata när det gäller vår ekonomi. Vi pratar inte högt om vad vi tjänar, hur mycket lån vi har eller hur mycket pengar vi har på kontot. När priserna drar i väg och levnadskostnader ökar, så är det många som kämpar i tysthet.
– Om du går till jobbet med bekymmer om hur du ska betala dina räkningar, säger det sig självt att det påverkar koncentrationen och förmågan att leverera på topp på jobbet. Stress och oro kan i förlängningen även leda till dyra sjukskrivningar och ha en direkt påverkan på företaget, säger Cecilia Fredriksson, HR-expert på Simployer.
Juridiskt kan man inte ålägga en arbetsgivare att höja löner på grund av ökade utgifter för medarbetarna. Den krassa verkligheten för många blir att man ser sig om efter ett nytt jobb med högre lön eller att man tvingas acceptera att man får mindre pengar i plånboken.
Kan arbetsgivaren anses ha ett moraliskt ansvar gentemot sina anställda i ekonomiskt tuffa tider?
– Det skulle man säkert kunna tycka med hänvisning till att företag och i synnerhet stora sådana ofta har omfattande tillgångar och är mindre utsatta för ekonomiska svängningar än enskilda individer. Å andra sidan lider företag också av lågkonjunktur och inflationens effekter och så länge de lever upp till sin del av anställningsavtalet, nämligen att betala ut överenskommen lön på angiven dag, så finns inga andra åtaganden att tala om, säger Cecilia Fredriksson.
Däremot kan man som arbetsgivare, ur ett medmänskligt perspektiv vilja hjälpa sina anställda ändå. Kanske i synnerhet anställda som av en eller annan anledning är mer utsatta av den rådande ekonomiska turbulensen.
6 tips – så kan du som chef stötta dina medarbetare ekonomiskt
1. Erbjud förmånliga personallån
Om anställda kan låna pengar från företaget, se till att ha konkreta, enhetliga regler för hur man får låna, hur mycket och hur lång återbetalningstiden är.
2. Erbjud samtalsstöd
Stress och oro kan orsaka psykisk ohälsa. Erbjud därför medarbetarna förebyggande samtalsstöd genom företagshälsovården.
3. Utbilda cheferna
Ge ledarna utbildning i hur man pratar med medarbetare som upplever ekonomiska utmaningar och minska stigmat kring dessa.
4. Utbilda medarbetarna
Erbjud interna eller externa kurser i privatekonomi för anställda, eventuellt ge informativ information om ekonomistyrning.
5. Erbjud tillfälliga förmåner
Tillfälliga förmåner, om än skattepliktiga, kan vara ett alternativ till en regelrätt höjning av lönen och en bra hjälp i tuffa tider. Dessa kan till exempel vara kostförmån, resor i kollektivtrafik med mera.
6. Bjud på smörgås och kaffe
En smörgås och kaffe på arbetsplatsen kan hjälpa när många sparar in på matkostnader. Detta är också skattefri personalvård, men se upp så att det inte ersätter en måltid, till exempel frukosten, som då blir föremål för förmånsbeskattning.
Artiklar på samma ämne
Nyhetsbrev
Anmäl dig här!