Se upp med frukost till de anställda!

Att bjuda de anställda på frukost innebär skatteplikt. Även en tämligen enkel frukost kan – till skillnad mot vad många tror – vara skattepliktig.
Robert Selvaag, Skatteexpert
schedule den 7 november 2019
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Servicepaket. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Att bjuda de anställda på något att äta när arbetsdagen börjar brukar vara uppskattat. Det kan bli en trevlig stund tillsammans, och man kan dessutom avhandla gemensamma frågor innan dagens arbete tar vid.

Vi har dock på senare tid – från flera av våra kunder – fått indikationer på att detta är ett område som Skatteverket gärna tittar på i samband med sina granskningar. I samtliga fall som kommit till vår kännedom har man då ansett att de anställda bjudits på mer än så kallad enklare förtäring. Skatteverket har därför påfört arbetsgivaren underlag för arbetsgivaravgifter, och i några fall skattetillägg.

Det kan därför vara på sin plats att titta närmare på vad Skatteverket tycker i frågan.

Personalvårdsförmåner

Förfriskningar och annan enklare förtäring som arbetsgivaren bjuder på i samband med arbetet kan utgöra skattefria personalvårdsförmåner. Det gäller till exempel kaffe, te, alkoholfri dryck, läsk, frukt, bulle eller enklare smörgås som inte ersätter en måltid. Om arbetsgivaren ersätter anställdas inköp av fika under en tjänsteresa uppkommer dock en skattepliktig förmån.

Frukostmåltid eller enklare frukost?

Om de anställda bjuds på en frukostmåltid – på arbetsplatsen eller någon annanstans – uppkommer också en skattepliktig förmån. Denna värderas enligt schablon till 49 kr under 2019.

Inom ramen för denna schablon kan man bjuda på det mesta, till exempel gröt, yoghurt, flingor, ägg, bacon med mera. En hotellfrukost som obligatoriskt ingår i priset för övernattning under en tjänsteresa ska dock inte beskattas.

När det gäller den sortens enklare frukost som förmodligen är vanligast på arbetsplatsen är det intressant att notera att Skatteverket i sin rättsliga vägledning har ändrat en formulering. I 2018 och tidigare års versioner skrev Skatteverket att en mycket enkel frukost som exempelvis består av kaffe med några smörgåsar (min kursivering) bör värderas till marknadspris.

I 2019 års version sägs istället att en mycket enkel frukost som exempelvis består av kaffe med smörgås bör värderas till marknadspris. Har Skatteverket blivit strängare i sin uppfattning?

Det är kanske ingen orimlig tanke att den skärpta formuleringen hänger ihop med en ökad kontrollaktivitet på området.

Än så länge har vi inga rättsfall till ledning för vad man kan bjuda på skattefritt, och det är därför svårt att ge ett klart svar på den frågan. Helt klart är dock att man bör iaktta försiktighet när det kommer till att dagligen erbjuda de anställda någon sorts frukost, om man inte också är beredd att ta de skattemässiga konsekvenserna.

Egna erfarenheter?

Har ni råkat ut för en granskning, där Skatteverket haft synpunkter på frukost till anställda? Hör då gärna av er till mig på robert.selvaag@simployer.com. Er information kan hjälpa oss att sprida värdefulla erfarenheter till alla våra kunder. Jag avpersonifierar naturligtvis alla inkomna uppgifter.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss, en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: LinkedIn twitter