Sjukavdrag och sjuklön fr o m dag 15

Från och med kalenderdag 15 får den anställde ingen sjuklön från arbetsgivaren.
torsdag 17 februari 2022
Lästid: 2 Minuter

Nytt för 2022 – höjt inkomsttak i sjukförsäkringen

Den 1 januari 2022 höjdes inkomsttaket i sjukförsäkringen från 8 till 10 prisbasbelopp. Denna höjning påverkar flera ersättningar som Försäkringskassan beslutar om som t ex sjukpenning. 

För anställda innebär denna höjning att den högsta månadslön som ligger till grund för sjukpenningen höjs från 32 200 kr till 40 250 kr (beräknat med 2022 års prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för 2022 är 48 300 kr. 

För arbetsgivare påverkar höjningen den kollektivavtalade sjuklön som betalas ut fr o m dag 15. Fram t o m 2021 uppgick sjuklönen till 10 % på lön upp till 8 prisbasbelopp och 90 % på lön över 8 prisbasbelopp. Fr o m 2022 beräknas sjuklönen på 10 prisbasbelopp, se nedan. 

Sjukavdrag från ooch med dag 15

Från och med kalenderdag 15 får den anställde ingen sjuklön från arbetsgivaren. Det är istället Försäkringskassan som prövar om den anställde har rätt till sjukpenning eller inte. När en anställd har varit sjuk 15 kalenderdagar och längre gör arbetsgivaren ett löneavdrag med 100 % per dag för varje kalenderdag i sjukperioden. Avdrag görs alltså även för arbetsfria vardagar samt lördagar, söndagar och helgdagar.

Enligt många kollektivavtal för månadsavlönade görs sjukavdraget enligt följande:

Vid deltidssjukskrivning proportioneras sjukavdraget för att motsvara sjukfrånvaron. Om en arbetstagare är sjukskriven på t ex 25 % görs ett avdrag med 25 % av framräknat sjukavdrag. 

Sjuklön från och med dag 15

Enligt många kollektivavtal har de anställda rätt till viss löneutfyllnad även efter dag 14 i sjuklöneperioden. Det är vanligt att arbetsgivaren betalar ut sjuklön med 10 % fr o m dag 15 t o m dag 90 i sjukperioden. Ersättningen ges dock för sammanlagt högst 105 dagar under en tolvmånadersperiod.

Det förekommer att arbetsgivare som inte har kollektivavtal väljer att betala ut en extra sjuklön efter dag 14. I sådan fall bör man hålla sig till de beloppsgränser som finns i kollektivavtal för att inte riskera att den anställde får för mycket. Försäkringskassan kan då tillämpa den så kallade minskningsregeln, se nedan.

Om årslön på mer än 10 prisbasbelopp/12 

Anställda med en årslön som överstiger 10 prisbasbelopp kan - enligt många kollektivavtal - få en ytterligare sjuklön. På den lön som överstiger en viss nivå (10 x prisbeloppet/12) kan den anställde få 90 % i sjuklön.

För inkomståret 2022 uppgår prisbasbeloppet till 48 300 kr. Vid en årslön på 10 prisbasbelopp uppgår månadslönen därför till ca 40 250 kr (48 300 x 10 / 12).

För arbetare lämnas motsvarande ersättning via avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS). I detta fall är sjukavdraget därför 100 % fr o m dag 15.

Minskningsregeln

Den så kallade minskningsregeln i Socialförsäkringsbalken innebär att Försäkringskassan minska den anställdes sjukpenning om hen får behålla mer än 10 respektive 90 % av sin lön. Om den anställde får behålla mer än 10 % sin lön minskar alltså Försäkringskassan sjukpenningen med motsvarande belopp.

För de som har en årslön över 8 prisbasbelopp kan arbetsgivaren ge en kompletterande sjuklön på 90 % på de lönedelar som överstiger detta belopp. Om den anställde får behålla mer än 90 % så gäller samma där att Försäkringskassan minskar sjukpenningen med motsvarande belopp.

Minskningsregeln gäller för sådan lön och ersättning som avser samma tid som sjukpenningen. Tillfälliga ersättningar som t ex semestertillägg, semesterersättning, avgångsvederlag och bonus påverkar däremot inte minskningsregeln.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: