Slå ihop julgåvan och coronagåvan

Den skattefria julgåvan till de anställda kan under 2020 kosta hela 1 450 kronor. Detta om de anställda inte redan har fått en skattefri coronagåva. Det är alltså möjligt att ge en kombinerad jul- och coronagåva till de anställda utan beskattning.
Lennart Salomonsson, Skatteexpert
schedule tisdag 1 december 2020
Lästid: 1 Minut

I år också coronagåva

Arbetsgivare kan ge sina anställda skattefria julgåvor varje jul, så även i år. För att vara skattefri får julgåvan inte kosta mer än 450 kronor inklusive moms; kostar den mer blir hela gåvan skattepliktig.

Nu under coronapandemin har arbetsgivarna dessutom möjlighet att ge sina anställda ytterligare en skattefri gåva, den så kallade coronagåvan. Det skattefria beloppet uppgår här till 1 000 kronor inklusive moms; om den kostar mer ska endast det överskjutande beloppet beskattas.

En enda gåva för 1 450 kronor

Vi har fått många frågor om skattefrihet för de båda gåvorna, det vill säga julgåvan och coronagåvan. Krävs det att det måste vara två separata gåvor? Eller går det att slå ihop gåvorna till en enda gåva som då är skattefri?

JA, det går att lämna en enda gåva till ett värde av 1 450 kronor utan att de anställda ska beskattas. En förutsättning är förstås att de anställda inte redan har fått en eller flera skattefria coronagåvor.

Kan man ge vad som helst?

Både jul- och coronagåvor kan bestå av vad som helst utom pengar. Även presentkort fungerar som skattefria gåvor.

En arbetsgivare som därför även denna jul hade tänkt lämna presentkort på 450 kr till de anställda i skattefri julgåva, och som inte tidigare har lämnat någon coronagåva, skulle alltså kunna höja det skattefria värdet på presentkortet till 1 450 kronor.

Vad händer om värdet är mer än 1 450 kronor?

Om gåvans värde skulle överstiga 1 450 kr räknas först de 450 kronorna av och därefter de 1 000 kronorna (eller vad som återstår av den skattefria coronagåvan).

Endast det kvarstående beloppet utgör en skattepliktig förmån som ska redovisas i ruta 012 på de anställdas individuppgifter i arbetsgivardeklarationen.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: