Strategisk kompetensutveckling: Nyckeln till företagets överlevnad

Kompetensutveckling är en affärskritisk angelägenhet. Om vi inte utvecklas så går vi under. Trots detta är det många företag som inte tar kompetensfrågan på allvar.
Kristofer SandbergContent Marketing Manager på Simployer
måndag 26 augusti 2024
Lästid: 2 Minuter

AI, globalisering och en omvärld i ständig förändring. Så lyder några av förutsättningarna som dagens företag står inför. Att vara relevant och konkurrenskraftig kommer därmed sagt inte utan utmaningar. En nyckelfaktor i sammanhanget är strategisk kompetensutveckling. 

Genom att arbeta strategisktmed kompetensutveckling ökar företag sin förmåga att agera agilt och snabbt anpassa sig till nya förutsättningar. Kompetensförsörjning ses som en av de största utmaningarna idag och är samtidigt ett av de mest effektiva sätten för att säkerställa rätt kompetens på rätt plats i organisationen.

–    Ändå ser vi att företag inte tar medarbetarnas kompetensutveckling på allvar och inte planerar för organisationens framtida kompetensbehov. Vi ser fortfarande att kompetensutveckling ges som en förmån till medarbetaren, ofta genom en fast summa pengar att använda på valfritt sätt varje år säger Cecilia Fredriksson, HR-expert på Simployer. 

Vad bör man göra istället?
–    Medabetarnas kompetensutveckling måste utgå från företagets framtida behov av kompetens. 

Vilka andra fördelar finns det med att arbeta strategiskt med kompetensutveckling?
– Medarbetarnöjdhet och engagemang ökar. Medarbetare som känner att de utvecklas hos sin arbetsgivare är mer benägna att stanna kvar än de som inte känner att de satsas på, säger Cecilia Fredriksson.

Sätt fart på er strategiska kompetensutveckling – 9 tips:

1. Kartlägg nuvarande kompetenser och behov
Börja med en kompetensinventering för att förstå vilka kompetenser som redan finns.

2. Knyt kompetensutvecklingen till affärsstrategin
Kartlägg vilka kompetenser som krävs för att nå organisationens långsiktiga mål och för att möta en ny omvärld. Finn gapen genom att jämföra med kompetensinventeringen.

3. Skapa individuella utvecklingsplaner
Utarbeta personliga utvecklingsplaner för varje medarbetare, anpassade efter deras nuvarande kompetenser och karriärmål. 

4. Främja en lärande kultur
Bygg en kultur där kontinuerligt lärande uppmuntras och ses som en naturlig del av arbetetsvardagen.

5. Skapa tvärfunktionella lärandegrupper
Uppmuntra samarbete mellan olika avdelningar genom tvärfunktionella lärandegrupper, vilket främjar innovation och bredare kompetensutveckling.

6. Samarbeta
Skapa ett buddysystem för lärande där två kollegor kan stötta varandra och se till att det finns en tydlig plan för uppföljning mellan medarbetare och chef för att skapa effekt.

7. Använd intern kompetens
Många gånger kan det finnas kompetens internt som kan spridas för att stärka organisationen. Det kan även bygga stolthet hos den eller de medarbetare som får träna sina kollegor.

8. Skapa olika lärandemöjligheter
Vi lär på olika sätt. Genom att skapa möjlighet att både lära i klassrum, digitalt, och i vardagen får alla förutsättningar att ta till sig utbildningen och det skapas en direkt koppling till arbetet.

9. Börja hellre i liten skala än inte alls
Gör det enkelt. Ta små steg och lyft blicken.

Missa inte!

Livekurs: Strategisk kompetensutveckling
I en omvärld som förändras rekordsnabbt blir det allt viktigare att hålla medarbetarnas kompetens aktuell. Men hur lägger man grunden för en rätt riktad kompetensutveckling? Det kommer vi att reda ut i denna kursen.

Jag vill veta mer!



Dela sidan: