Tillfälliga coronaåtgärder försvinner – men inte alla!

När pandemin startade kom det flera tillfälliga åtgärder i socialförsäkringen för att minska de negativa konsekvenserna. Det har påverkat alla som arbetar med HR- och lönefrågor. Regeringen har nu meddelat att från den 30 september 2021 kommer flera av åtgärderna att upphöra även om vissa hänger kvar fram till januari 2022.
Anna Schönfelder, HR- och löneexpert
schedule fredag 24 september 2021
Lästid: 1 Minut

Anledningen till att åtgärderna nu upphör är för att vi har nått målet på en vaccinationsgrad på 70% hos den vuxna befolkningen. De åtgärder som upphör den 30 september är:

  • Ersättning för höga sjuklönekostnader
  • Anställdas ersättning för karensavdrag
  • Uppskjutet krav på läkarintyg fr o m dag 8
  • Ersättning till personer som tillhör riskgrupper och anhöriga till personer i riskgrupper

Viss ersättning till föräldrar förlängs till och med januari 2022

En tillfällig åtgärd i socialförsäkringen är att en förälder kan få tillfällig föräldrapenning om föräldern måste avstå från att arbete för att vårda sitt barn om skolan eller förskolan stäng med anledning av covid-19.

Denna åtgärd kommer att förlängas och ska gälla till och med den 31 januari 2022. Förlängningen ska även omfatta viss tillfällig föräldrapenning till föräldrar som har barn som nyligen varit allvarligt sjuka.

Temasida: Distansarbete och hemarbete

När allt fler medarbetare arbetar hemifrån ställs verksamheter inför helt nya frågor: Vem ansvarar för arbetsmiljön? Vilka arbetsredskap kan vi få avdrag för? Vi har samlat innehåll som hjälper dig på vägen!
Gå till temasidan

 

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: