Tjänstledighet

En anställd kan ibland vilja vara ledig från arbetet av någon anledning som inte är reglerad i lag eller avtal.
onsdag 6 februari 2019
Lästid: 1 Minut

I sådana fall är det arbetsgivaren som helt och håller avgör om ledigheten ska beviljas eller inte.

I kollektivavtal för tjänstemän kan anges att tjänstledighet, d v s ledighet minst en dag utan lön, ska beviljas om arbetsgivaren anser att det kan ske utan olägenhet för verksamheten vid företaget.

Anmälan och återgång i arbete

Ansökan om ledigheten bör göras skriftligt.

Den anställde har inte rätt att återgå till arbetet tidigare än vid det datum som den beviljade tjänstledigheten anger. En arbetsgivare och en anställd kan däremot i förväg skriftligt avtala om möjligheten att komma tillbaka tidigare.

Det finns inga lagregler om när arbetstagaren senast måste meddela återgång till arbetet. Arbetsgivaren bör därför göra en förfrågan i god tid innan ledighetsperiodens slut.

Anställningsskydd

Den anställde har bibehållen anställningstrygghet under tjänstledigheten. Trots ledigheten räknas anställningstiden för t ex turordning vid eventuell uppsägning på grund av arbetsbrist. 

Vid återgång till arbetet har den anställde inte rätt till samma arbete som före ledigheten men arbetsuppgifter och andra villkor måste dock vara i enlighet med anställningsavtalet.

Arbetsgivaren ska göra fullt löneavdrag för ledigheten.

Tjänstledighet utan lön för egna angelägenheter är inte semesterlönegrundande.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: