Tre HR-tips för en bra start på året

Här delar våra HR-experter med sig av sina bästa tips på hur du kan förbereda dig för en bra start på det nya året.
fredag 21 december 2018
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Se till att betald semester tas ut i ledighet!

Enligt semesterlagen ska alla som har betald semester ta ut 20 semesterdagar i ledighet per uttagsår, det är arbetsgivarens ansvar att följa lagen.

Se också över om det finns anställda som har sparad semester som behöver plockas ut i form av ledighet innan nästa semesterårsskifte. Innan sparade dagar tas ut måste alla årets ordinarie semesterdagar tas ut i ledighet.  Anledningen är att man inte ska kunna "rulla" sparade semesterdagar framför sig d.v.s spara semester samma år som tidigare sparad semester tas ut i ledighet.

Förläggning av semester ska i första hand ske i samråd mellan arbetsgivaren och den anställda. Om parterna inte kommer överens har arbetsgivaren rätt att förlägga semestern. Däremot har arbetsgivaren ingen rätt beordra den anställda att ta ut obetald ledighet.

Läs mer: Håll dig uppdaterad på HR-området hela året med Servicepaket HR

Börja planera inför semester i tid!

Påbörja en översyn av semesterledigheten för året. Se över hur många betalda semesterdagar de anställda kommer att ha. Fastställ hur ni ska hantera anställda som inte tjänat in full betald semester, erbjuds de förskottsdagar? Finns det anställda som kommer behöva ta ut all sin betalda semester och också sparade semesterdagar som annars blir för gamla under året? Se över om verksamheten exempelvis kommer stänga under julen 2019, om kollektivavtal finns ska det förhandlas med fackföreningen. 

Att redan i början av året ha en tydlig bild av den semester anställda behöver plocka ut under året ger både chansen att planera och möjligheten att involvera de anställda i form av semesterönskemål.

Ha rutiner kring semester!

För att undvika missförstånd är det bra att tydliggöra vad som gäller för semesterledighet, t ex i en personalhandbok. Redogör för hur och när huvudsemestern planeras samt vad som gäller för uttag av övrig semester. Om det är en period på året där det är svårt att bevilja semester kan man vara tydlig även med detta.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: