Tre lönetips för en bra start på året

Här delar våra löneexperter med sig av sina bästa tips på hur du kan förbereda dig för en bra start på det nya året.
fredag 30 november 2018
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Var beredd på de nya arbetsgivardeklarationerna!

Från och med lönemånad januari 2019 gäller att alla arbetsgivare ska lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå (AGI). Det innebär att lön, förmåner och skatteavdrag med mera ska redovisas individuellt för varje anställd varje månad.

Dessa månatliga redovisningar på individnivå ersätter den nuvarande kontrolluppgiften (KU 10) i de allra flesta fall.

Det är viktigt att arbetsgivarna är beredda på den nya inlämningen. Särskilt viktigt är att kontakta leverantören av lönesystemet så att detta är anpassat till den nya redovisningen.

Det är också viktigt att både anställda och chefer är insatta i den nya ordningen. Detta så att förmåner med mera rapporteras i tid till den som hanterar löneredovisningen så att onödiga korrigeringar i tidigare lämnade arbetsgivardeklarationer kan undvikas.

Tänk på att stämma av semesterlönen vid årsskiftet!

När arbetsgivaren tillämpar sammanfallande intjänande- och semesterår är den utbetalda semesterlönen under året preliminär.  Det är först när intjänande och semesteråret är slut den 31 december som det är möjligt att beräkna semesterlönen definitivt. Det innebär att den semesterlön som har betalats ut under året kan vara för hög eller för låg. Korrigeringen av sådan felaktig semesterlön kan göras först efter en semesterberäkning för året.

Arbetsgivaren kan kräva in för mycket utbetald semesterlön med automatik om gällande kollektivavtal medger det. I annat fall måste arbetstagaren skriva under ett särskilt medgivande där den aktuella skulden redovisas samt anledningen till kvittningen.

Var förberedda inför de nya reglerna om karensavdrag!

Från årsskiftet införs nya bestämmelser om karensavdrag i sjuklönelagen. Samtidigt upphör de tidigare reglerna om karensdagen att gälla. Det nya avdraget ska uppgå till 20 procent av sjuklönen för en anställds genomsnittliga arbetsvecka.

Tänk på att alla arbetsgivare behöver säkerställa att karensavdraget beräknas på rätt sätt när de nya reglerna om karensavdrag införs den 1 januari.

I och med att karensavdraget ska beräknas på ett annat sätt är det viktigt att kontrollera om lönesystemet är anpassat till de nya reglerna.

Arbetsgivare som omfattas av kollektivavtal ska följa avtalet när det gäller hur karensen ska beräknas.

 

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: