Utköp av varor från arbetsgivaren

Det förekommer att anställda får köpa ut egendom av sina arbetsgivare. Det kan handla om bilar, datorer och mobiltelefoner eller dylikt. Om utköpet sker till underpris har den anställde fått en skattepliktig förmån. Denna ligger också till grund för arbetsgivaravgifter.
måndag 28 januari 2019
Lästid: 3 Minuter

Samma gäller om arbetsgivaren köper något till överpris av den anställde.

Om arbetsgivaren säljer egendom till en anställds anhörig till underpris har den anställde fått en s k indirekt förmån. Även i detta fall ska förmånen alltså beskattas hos den anställde.

Reglerna om utköp och försäljning till underpris respektive överpris gäller även om det handlar om köp eller försäljning av tjänster.

Värdering till marknadsvärdet

Vid utköp till underpris, respektive införsäljning till överpris, uppkommer alltså en skattepliktig förmån. Värdet av denna utgörs av skillnaden mellan egendomens marknadsvärde och köpeskillingen respektive försäljningspriset.

Marknadsvärdet är det pris, inklusive moms, som en privatperson normalt får betala på den aktuella orten för varan eller tjänsten ifråga. Värdet ska bestämmas när köpet respektive försäljningen äger rum.

Värderingen ska göras med hänsyn till egendomens skick, ålder, efterfrågan osv vid just den tidpunkten. För att öka trovärdigheten är det lämpligt att få ett värderingsintyg från en opartisk värderingsman, t ex en bilhandlare eller datorleverantör.

Även priset på t ex Blocket för motsvarande egendom skulle eventuellt kunna användas som ett mått på marknadsvärdet om värderingsintyg skulle saknas.

Om arbetsgivaren har sålt den aktuella egendomen till den anställde endast kort tid efter det egna inköpet kan arbetsgivarens inköpspris, inklusive moms, vara ett mått på marknadsvärdet. Motsvarande gäller om den anställde skulle sälja egendom till arbetsgivaren i nära anslutning till det egna inköpet. 

Särskilt om utköp av bilar

Vid utköp av en bil från arbetsgivaren kan marknadsvärdet utgöras av det pris som någon (t ex ett bilföretag vid inbyte) är beredd att betala för bilen vid utköpstillfället. Hänsyn tas alltså därför till eventuella repor i lacken, eventuella stenskott, slitna däck osv som finns då.

Att detta dock inte alltid är fallet har kammarrätten slagit fast i en dom. Läs ett referat av domen här:

Kammarrätten ansåg i en dom – när värderingsintyg saknades – att Autodatas prisprognoslista över begagnade bilar kunde användas som utgångspunkt vid värderingen. Läs ett referat av den domen här:

En begagnad bil som en bilhandlare säljer är dock inte jämförbar med en bil som säljs av en privatperson. Från listpriset bör därför – enligt kammarrätten i domen ovan – reducering av värdet kunna göras med hänsyn till att priserna i listan avser bilar som säljs rekonditionerade och med garanti.

Att ett värderingsintyg är mer tillförlitligt än uppgifter på Internet har kammarrätten slagit fast i en annan dom. Läs ett referat av denna dom här:

För att en skattepliktig förmån inte ska uppkomma vid utköp av en bil från arbetsgivaren måste utköpet alltså ske till marknadspris. Vid utköp under marknadspriset ska den anställde beskattas för mellanskillnaden.

Även enligt Skatteverket kan den särskilda prognoslistan från Autodata användas som vägledning när marknadsvärdet ska bestämmas. Ett värderingsintyg från en bilhandlare kan också godtas; om värdet i intyget avviker markant från prognoslistan bör anledningen till detta framgå.

Utköp av bilar från leasingföretag

En skattepliktig förmån kan uppkomma även om den anställde – direkt från leasingföretaget – får köpa ut en bil som arbetsgivaren har leasat. Detta alltså på samma sätt som om den anställde hade köpt bilen från arbetsgivaren.

En förutsättning för skatteplikt är även här att den anställde får köpa bilen till ett pris som understiger marknadsvärdet.

Det är arbetsgivaren – och alltså inte leasingföretaget – som har lämnat förmånen och som därför ska betala arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet. Anledningen är att det är arbetsgivaren som har stått för leasingavgifterna under leasingperioden som ligger till grund för utköpspriset, d v s restvärdet.

Observera att restvärdet för leasade bilar inte behöver överensstämma med marknadsvärdet av bilarna. Restvärdet kan vara antingen lägre eller högre.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: