Rehabilitering – plan för återgång i arbete

En rehabiliteringsplan (plan för återgång i arbete) ska tas fram vid sjukfrånvaro som förväntas pågå 60 dagar eller längre.
torsdag 21 februari 2019
Lästid: 3 Minuter

En rehabiliteringsplan (plan för återgång i arbete) ska tas fram för anställda som bedöms vara sjukskrivna 60 dagar eller längre. Planen ska ha tagits fram senast dag 30 i sjukperioden.

Arbetsgivaren måste alltså senast dag 30 ha bedömt hur länge en sjukskrivning förväntas pågå. Till sitt stöd har arbetsgivaren bland annat den anställdes läkarintyg. I vissa fall kan det vara svårt att senast dag 30 ha bedömt om en sjukskrivning kommer att vara pågå längre än 60 dagar. Om man bedömer att den anställde kommer återgå i arbete innan dag 60 men det visar sig att sjukskrivningen varar längre än 60 dagar ska arbetsgivaren omgående ta fram en plan för återgång i arbete.

Planen ska så långt det går tas fram i samråd med den sjukskrivne. Det är viktigt att den anställde - efter bästa förmåga - är aktiv och bidrar till sin rehabilitering. 

Det finns flera situationer då en arbetsgivare inte behöver upprätta en fullständig rehabiliteringsplan. Bedömer arbetsgivaren att en plan inte behöver tas fram ska underlaget för beslutet ändå dokumenteras. I följande situationer behöver arbetsgivaren inte upprätta en fullständig rehabiliteringsplan. 

  • När den anställde förväntas kunna återgå i arbete senast dag 60 i sjukperioden. Arbetsgivaren behöver då endast dokumentera sin bedömning.
  • Om det visar sig att den anställde är sjuk längre än 60 dagar ska en plan tas fram. Om den anställde förväntas återgå i arbete utan några särskilda insatser oavsett sjukskrivningens längd. Arbetsgivaren behöver då endast dokumentera skälen till det.
  • Om den anställdes hälsotillstånd innebär att en återgång i arbete inte är möjlig (inte ens med hjälp av rehabilitering eller arbetsanpassning). Arbetsgivaren behöver då endast dokumentera sitt ställningstagande. 
  • Om den anställdes hälsotillstånd för tillfället innebär att det inte är möjligt att upprätta en plan får framtagandet av planen vänta tills hälsotillståndet har förbättrats. Arbetsgivaren behöver då endast dokumentera sitt ställningstagande.

Innehåll i en rehabiliteringsplan

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att  en plan för återgång tas fram. Här är exempel på frågor som kan finns med.  Det finns inga krav på hur en rehabiliteringsplan ska vara utformad eller hur dokumentationen ska görs. Försäkringskassan har tillsammans med arbetsgivarorganisationer tagit fram en mall för en sådan plan som kan användas av arbetsgivare. Här hittar du mallen för en rehabiliteringsplan.

Tänk på att inte dokumentera fler uppgifter än vad som är nödvändigt. Om det står klart att den anställde kan återgå i arbete utan några särskilda insatser kan planen begränsas till uppgifter om skälen för detta.

Arbetsgivaren ansvarar för att planen följs samt vid behov uppdateras. Planen ska sparas hos arbetsgivaren för att kunna visas för Försäkringskassan. 

Försäkringskassan handläggning och uppföljning

Försäkringskassan kan begära att få se och följa upp de planer som arbetsgivaren ska ha tagit fram. Planerna kan användas för t ex att bedöma rätten till ersättning och rehabilitering. Försäkringskassan avgör när de vill begära in en anställds plan för återgång i arbete.

Om arbetsgivaren inte har tagit fram en plan för återgång i arbete eller om planen inte håller tillräckligt god kvalitet kan Försäkringskassan anmäla det till Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket kan i sin tur bestämma om de ska göra en inspektion eller utfärda sanktion enligt deras regelverk. 

Försäkringskassan tar fram en rehabiliteringsplan

Försäkringskassan ansvarar för att ta fram en rehabiliteringsplan (enligt 30 kap, 12-13 §§ i Socialförsäkringsbalken). Det kan bli aktuellt när Försäkringskassan ska besluta om en rehabiliteringsåtgärd eller rehabiliteringsersättning.

Det är alltså skillnad på arbetsgivarens skyldighet att ta fram en plan för återgång i arbete och Försäkringskassan ansvar för en rehabiliteringsplan.

Dela sidan: