Var finns momsen på hotellkvittot?

Bokar ni eller låter era anställda boka hotellrum för tjänsteresor via en bokningssajt eller annan förmedlare? Då finns det en risk att ni tappar momsavdraget. Här får du tips på hur du som arbetsgivare kan göra för att inte momsen ska bli en kostnad.
Veronica RosénMoms- och skatteexpert
måndag 18 mars 2019
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Att boka hotellrum på nätet är oerhört smidigt, där finns en uppsjö av olika bokningssidor. Men när man bokar logi via någon annan aktör än det aktuella hotellet får man se upp! Många gånger saknas momsen på hotellkvittot. Varför då?

Ingen skyldighet att specificera momsbelopp

Anledningen är helt enkelt att bokningssajten normalt inte förmedlar hotellrummet i eget namn. Då finns ingen skyldighet för bokningssajten att specificera något momsbelopp* på sitt underlag.

För att undvika att momsen blir en kostnad kan det därför vara idé att istället låta den anställde betala hotellet på plats. Då får den anställde en faktura från hotellet – som normalt innehåller ett momsbelopp.

Nackdelen är dock att priset oftast blir högre vid det alternativet – något man får väga mot ett momsavdrag – eller en möjlighet att söka tillbaka utländsk moms från ett annat land.

Bokningar för hotell i Sverige

Tipset är att se över företagets interna regelverk och rutiner för hur beställningar av resor ska göras för att minimera den totala kostnaden i företaget. Så länge priset på hotellrummet inte är mer än 12 procent högre vid betalning på plats så är det mest ekonomiskt fördelaktigt att faktiskt få ett momsbärande kvitto. Det gäller för hotellbokningar i Sverige.

Bokningar för hotell i utlandet

Ligger hotellet i utlandet är det mer tveksamt om det överhuvudtaget är värt mödan att få ett korrekt underlag – eftersom detta får vägas mot den tid det tar att ansöka om återbetalning. Dessutom medger inte alla länder momsåterbetalning för hotell.  

Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma på vilket sätt som anställda får lov att göra inköp och beställningar av varor och tjänster åt företaget.

*För att få avdrag för svensk moms måste företaget ha ett underlag – faktura eller kvitto – där momsen har angivits med belopp. Det finns bara ett undantag till den regeln. Nämligen om inköpet, inklusive moms, understiger 4.000 kr. Då krävs istället att underlaget anger att moms ingår och med vilken momssats. I det fallet har köparen rätt att själv räkna fram momsbeloppet.

Läs mer: Fördjupning och nyhetsbevakning i alla viktiga momsfrågor får du i Servicepaket Moms

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: