Veckovila

En anställd har rätt till minst 36 timmars ledighet varje sjudagarsperiod, s k veckovila. Denna vila ska vara sammanhängande och om möjligt förläggas till veckoslutet.
onsdag 31 oktober 2018
Lästid: 1 Minut

En anställd har rätt till minst 36 timmars ledighet varje sjudagarsperiod, s k veckovila. Denna vila ska vara sammanhängande och om möjligt förläggas till veckoslutet.

Perioden på sju dagar är oftast den samma som en kalendervecka men kan även utgöras av en annan period, t ex lördag till fredag. Sjudagarsperioden måste däremot bestämmas i förväg och läggas ut enligt ett fast system. Den anställde ska i förväg veta när veckovilan infaller. 

Veckovilan behöver inte infalla vid samma tidpunkt under sjudagarsperioden. Den kan t ex infalla i början av den ena sjudagarsperioden och i slutet av den andra perioden. 

Det är inte möjligt att ha jour- eller beredskapstid samtidigt som man har sin veckovila. Det gäller även om jour- eller beredskapstiden inte avbryts för arbete. Oplanerad frånvaro räknas inte heller som veckovila. Det gäller frånvaro för t ex vård av sjukt barn samt vid egen sjukdom. Frånvaro för semester samt lediga dagar enligt schema räknas däremot som vila i detta sammanhang.

Tillfälliga avvikelser

Vid enstaka tillfällen är det möjligt att korta av eller hoppa över veckovilan utan särskilt medgivande. Det gäller om något oförutsett har inträffat, t ex en brand eller ett maskinhaveri. Sådan avvikelse får dock göras endast om den anställde får motsvarande kompensationsledighet.

Avvikelser  genom kollektivavtal

Genom kollektivavtal som har tecknats på central nivå kan parterna göra avvikelser från regeln om veckovila. Ett sådant avtal måste dock innebära att berörd arbetstagare ges t ex ersättningsledighet. Eventuella avvikelser får inte heller innebära att arbetstagarna får mindre förmånliga villkor än vad som följer av arbetstidsdirektivet.

För arbetsgivare som inte har kollektivavtal kan avvikelser från bestämmelsen om veckovila ske först efter dispens från Arbetsmiljöverket.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: