Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2018-12-12
Hur kan man lyckas med svåra förhandlingar? - Förhandlingar i olika former är ett återkommande inslag i dagens arbetsliv, inte minst om du arbetar som chef eller med HR. I huvudsak kan man säga att förhandla innebär att hitta gemensamma lösningar på problem. Man når oftast framgång om man kan sätta sig in i den andra partens problembild.
2018-12-12
Omplacering i samband med sjukfrånvaro - När en anställd är sjuk kan en omplacering bli aktuell som en rehabiliteringsåtgärd. En omplacering kan vara antingen tidsbegränsad eller varaktig.
2018-12-12
Lojalitet i tjänsten - Lojalitet och sekretess kan sägas vara en följd av det ingångna anställningsavtalet. Arbetsdomstolen (AD) har slagit fast att de anställdas lojalitetsplikt ingår som en del av anställningsavtalet, oavsett om lojalitetsplikten uttryckligen skrivs i avtalet eller inte. AD har i en dom bland annat skrivit att arbetstagaren inte får skada arbetsgivaren samt att arbetstagaren ska undvika lägen där han kan komma i en pliktkollision.
2018-12-10
Viktigt att agera när anställda underpresterar - Anställda som presterar under sin förmåga skapar ofta frustration och irritation hos kollegor, och i många fall påverkar det resultatet för hela teamet.
2018-12-07
Tre skattetips för en bra start på året - Här delar våra skatteexperter med sig av sina bästa tips på hur du kan förbereda dig för en bra start på det nya året.
2018-12-06
Fri parkering – anställdas förmån m m - Anställda kan ha utgifter för parkering i flera olika situationer. I vissa fall är utgifterna avdragsgilla, i vissa fall är det däremot fråga om privata levnadskostnader för vilka avdrag inte medges.
2018-12-06
Anställdas fria vaccinationer - Vaccinationer sker regelmässigt på många arbetsplatser för att minska produktionsbortfall på grund av till exempel influensa. Förmån av fri vaccination är skattefri om den är kopplad till den anställdes arbete på något sätt.
2018-12-06
Utnyttja ditt friskvårdsbidrag - Året börjar lida mot sitt slut och ett nytt är i antågande. Den som ännu inte har plockat ut sitt friskvårdsbidrag kanske ska tänka på att göra det.
2018-12-06
Avdrag eller inte för julbord och julgåvor till kunder? - När julen närmar sig kan det vara trevligt att bjuda sina kunder på julbord. Avdragsrätten för sådana kostnader kan dock ifrågasättas om evenemanget endast går ut på att ha trevligt med kunderna.
2018-12-06
Köp inventarier före nyår - Har du en verksamhet med kalenderår som räkenskapsår? Går verksamheten med överskott? Då bör du spetsa ögonen inför skatteexpert Robert Selvaags andra tips.
2018-12-06
Pensionsspara om du saknar tjänstepension - För anställda som har pensionsrätt i anställning är det privata pensionsparavdraget numera slopat. Det innebär att de som fortsätter spara i en privat pensionsförsäkring eller ett individuellt pensionssparande (IPS) kommer att bli dubbelbeskattade, eftersom de dels inte får avdrag för sparandet, dels får betala skatt på pensionen när denna betalas ut. En mycket dålig affär, med andra ord.
2018-12-05
Sju drivkrafter som bygger engagemang - Vad är det som gör att vissa företag lyckas medan andra kör fast? Varför tycker somliga bättre om att gå till jobbet än andra? Hänger det här två sakerna ihop? "Såklart! Att trivas med sitt jobb är en förutsättning för att känna engagemang och vara med att driva företaget framåt", säger Caroline Fjellner.
2018-12-04
Hur ser budgetläget ut inför 2019? - Det oklara budgetpolitiska läget fortsätter. Övergångsregeringen har lagt fram ett förhållandevis opolitiskt budgetförslag, med sänkt skatt för pensionärer som enda skatteförslag.
2018-11-30
Sociala medier i arbetslivet - Att anställda använder sociala medier är en numera en självklar och normal del av vår vardag. Dock är detta en relativt ny företeelse, som kan leda till en rad problemställningar för arbetsgivare. Möjligheten att ständigt vara uppkopplad kan exempelvis göra att gränsen mellan arbete och privatliv blir otydligare.
2018-11-30
Frivillig skattskyldighet - hyresgästens användning - För att få lov att lägga moms på hyran genom systemet med frivillig skattskyldighet finns ett flertal krav. Alla krav måste vara uppfyllda samtidigt. Ett av kraven är att det i varje lokal ska bedrivas momspliktig verksamhet.