Kvitta semester mot löneskuld?

Fråga: Kan man kvitta intjänad semester mot en löneskuld i de fall sådan uppstått vid slutlön eller som ett resultat av släpande frånvaroavdrag?

Svar:

Huvudprincipen är att kvittning av lön endast får ske om den anställde givit sitt medgivande till detta. Vid preliminär löneberäkning kan man dock i anslutning till att för mycket lön utbetalats till följd av att t.ex frånvaro och att andra lönehändelser släpar, korrigera detta (allra helst på nästkommande lön) utan medgivande. Detta förutsätter att man informerat de anställda om hur lönen beräknas, att den betalas ut i förväg och att för mycket utbetald lön därmed kan komma att korrigeras.

Ovan beskriver grundläggande principer när det gäller korrigering av lön och preliminär löneberäkning. I begreppet lön ingår här alltså inte semesterlönen, den kan sägas vara extra skyddad i detta sammanhang. Semesterersättning får nämligen bara kvittas mot annan semester, alltså vid förskottssemesterskuld eller om den anställde givit ett kvittningsmedgivande till att skulden får kvittas mot intjänad semester. Det kan dock finnas andra regler i kollektivavtal gällande preliminär löneberäkning, kvittning och möjligheter att göra avdrag mot intjänad semesterersättning. Om endera av förutsättningarna för reglering av skuld mot semester inte är uppfyllda förfaller då skulden? Nej, i praktiken finns skulden kvar men får då drivas som ett återkrav på löneskuld av arbetsgivaren. Om den anställde väljer att inte betala in skulden ändå kan arbetsgivaren ansöka om stämning eller ett betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Dela med dig av veckans fråga :