Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2024-04-09
Fler kan vara föräldralediga med nya regler - Den 1 juli i år införs två nyheter som gäller anställdas rätt till föräldraledighet. Då kan bland annat föräldrar överlåta föräldrapenningsdagar till någon annan som inte är förälder.
2024-04-08
Hur det nya hållbarhetsdirektivet, CSRD, påverkar HR - EUs nya hållbarhetsdirektiv som påverkar en stor del av Sveriges företag är nu införlivat i svensk lag. Antal företag som påverkas direkt av direktivet kommer, när direktivet införts i sin helhet, vara ca 4100, men även dess underleverantörer kommer att påverkas då de måste rapportera deras påverkan till sina kunder.
2024-04-05
Hur räknas anställningstiden i särskild visstidsanställning? - Med den nya tidsbegränsade anställningsformen särskild visstidtidsanställning (SÄVA) i LAS, tillkommer flera saker som arbetsgivaren måste ha koll på, däribland hur anställningstiden räknas. Vi har frågat Ida Ljungberg, HR-och arbetsrättsexpert på Simployer, vad det är som är så speciellt med just tid i SÄVA och vad man ska tänka på som arbetsgivare. I svaren utgår vi från reglerna i LAS. Kollektivavtal kan ha andra regler.
2024-03-25
Snusförbud i danska butiker – kan hända här också - Kan det bli snusförbud på arbetsplatser i Sverige? Flera stora butikskedjor i Danmark, inklusive Netto, Føtex och Normal, förbjuder nu sina anställda att snusa under arbetstid.
2024-03-25
Semester under föräldraledighet – hur funkar det? - En vanlig fråga till vår support är vad som gäller när en föräldraledig medarbetare vill plocka ut semester under sin föräldraledighet. Ett vanligt scenario är att den anställda ansöker om en period av föräldraledighet som hen vill avbryta för att plocka ut semester och därefter fortsätta sin föräldraledighet.
2024-03-20
Löneväxling mot pension kan vara en fälla – gör om och gör rätt! - Många löneväxlar mot pension via sin arbetsgivare för att kunna gå i pension tidigare eller få en högre pension än vad som annars skulle vara fallet. Det är dock viktigt att veta vad som gäller – innan man börjar löneväxla som anställd. I vissa fall kan man förlora många tusenlappar i pension om löneväxlingen sker på ett felaktigt sätt.
2024-03-20
Arbetstider i påsk – vad gäller? - Påsken innebär för många några extra lediga dagar. På många arbetsplatser kan det bli diskussioner om arbetstidens förläggning. Har man t ex rätt till förkortad arbetstid på skärtorsdagen?
2024-03-19
Bruttolöneavdrag eller nettolöneavdrag för förmåner? - Om löneväxling ska ske mot brutto- eller nettolöneavdrag är något som arbetsgivaren och den anställde får komma överens om. Det finns inga regler om löneväxling, men vilken växling man väljer kan få konsekvenser för den anställde – både skattemässigt och för olika framtida ersättningar.
2024-03-15
Fria parkeringsböter – skattefria eller skattepliktiga? - Om arbetsgivaren står för en anställds parkeringsböter har den anställde fått en skattepliktig förmån. Eller lön i vissa fall. Anledningen är att böter är personliga och därför inte avdragsgilla. Det spelar ingen roll om böterna har uppkommit under tjänsteresa eller med en förmånsbil
2024-03-14
Vikten av en tydlig krisplan - I svallvågorna av flertalet kriser i arbetslivet, branden på Oceana, dödsolyckan på Gröna lund, cyberattacker och rekordmånga arbetsplatsolyckor 2023, lyfts vikten av en tydlig krisplan.
2024-03-11
Måste man teckna kollektivavtal? – HR-experten svarar - Det har debatterats flitigt kring strejkrätter och kollektivavtal den senaste tiden. Framförallt har konflikten mellan Tesla och fackförbundet IF Metall varit i rampljuset. Dessförinnan var det Klarna som hade det hett om öronen. Efter många om och men tecknade Klarna kollektivavtal – men inte med det fackförbund som vidtagit stridsåtgärder mot dem.
2024-03-10
Anställd med hög sjukfrånvaro? Så ska du agera - Alla blir sjuka någon gång, men kan man minska de negativa konsekvenserna när täta sjukskrivningar blivit vardag? Läs expertens tips om rutiner, digitala verktyg och ekonomiskt stöd – för arbetsgivare.
2024-03-08
Sätt upp lika lön på agendan - Kvinnor och män i samma företag ska ha lika lön för lika arbete. Det följer av diskrimineringslagen och arbetsgivaren har en skyldighet att arbeta aktivt för att osakliga löner mellan män och kvinnor inte förekommer. "Skapa en kultur där lika lön står på agendan", är rådet från Simployers expert till svenska arbetsgivare.
2024-03-08
7 frågor från Stora Lönedagen - En vecka in på turnén med Stora Lönedagen har vi samlat på oss mängder med frågor från kunder som deltagit. Här kommer ni sju av dem:
2024-03-07
Så här kan du spara 3 miljoner genom förbättrad HR - Även små företag med endast en anställd inom HR kan spara stora summor genom att förbättra sitt HR-arbete. Kolla in kalkylen!