Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2021-11-16
Har ni börjat förbereda verksamheten på den nya visselblåsarlagen? - Den 17 december kommer en ny visselblåsarlag att börja gälla och därför är det viktigt att din verksamhet har koll på vad det är som gäller. Vi svarar på de vanligaste frågorna om den nya visselblåsarlagen.
today 2021-11-15
Beställningar på nätet – utlägg för arbetsgivaren? - Allt fler inköp sker idag på internet. Det är inte ovanligt att anställda gör beställningar av både varor och tjänster för företagets räkning via nätet. Har du koll på vad som gäller för avdrag för moms?
today 2021-11-05
Dags för personalfest igen? – Vad gäller egentligen? - Coronapandemin är inte över. Men i takt med att fler och fler är vaccinerade funderar många arbetsgivare på att långsamt återgå till det normala, åtminstone till något som liknar det som gällde förut.
today 2021-11-04
Fem förslag för att stärka sjukförsäkringen - I budgetpropositionen för 2022 föreslås höjt inkomsttak i sjukförsäkringen, ökad trygghet för behovsanställda, äldre och deltidssjukskrivna samt ökad flexibilitet vid prövning dag 365 i rehabiliteringskedjan. Syftet med de förslagna förändringarna är att stärka sjukförsäkringen och öka tryggheten vid sjukdom.
today 2021-10-26
Momsfri utbildning och sjukvård: Nu är tumskruvarna hårt åtdragna - Det är numera näst intill omöjligt att som underentreprenör till en momsfri skola eller vårdgivare tillhandhålla momsfria undervisnings- eller vårdtjänster. Därmed har syftet med undantagen från moms till stor del gått förlorad.
today 2021-10-22
Missat att lämna in avstämning av korttidsarbete? Nu får du en ny chans! - Företag som har gjort mindre fel eller missat att lämna in avstämningen av det statliga stödet under perioden mars 2020 till juni 2021 kan få en ny chans att ha rätt till pengarna.
today 2021-10-21
Ledarskap, förändringsarbete och omvärldsbevakning – hur blir vi mindre stela och trögrörliga? - Stora, och dessutom snabba och ständiga, förändringar i omvärlden kräver en flexibel organisation. Men hur skapar man en verksamhet som är bra på att ställa om, och ställa om konstant? Föreläsaren Jerker Lundberg förklarar varför ett tydligt fokus på förändringsledning och affärsmodell är viktiga komponenter samt varför HR får en ännu viktigare roll i framtiden.
today 2021-10-18
Nu kommer familjeveckan – förslag i budgeten för 2022 - Föräldrar till barn mellan 4 och 16 år föreslås få rätt att vara lediga från arbetet när det till exempel är lov eller studiedag på förskolan eller skolan. Det har regeringen föreslagit i budgetpropositionen för 2022.
today 2021-10-08
Stort fokus på arbetslivet i budgetpropositionen för 2022 - I höstbudgeten 2022 presenteras en rad förslag med direkt påverkan på arbetsmarknad och arbetsliv. Bland annat föreslås införande av familjevecka och förändringar inom sjukförsäkringen.
today 2021-10-07
Se upp med friskvårdsbidraget för nyanställda och vid årsskiften! - Nyanställdas utläggskvitton för motion och friskvård kanske inte kan användas för det skattefria friskvårdsbidraget. Vidare kan kanske motionskvitton som är daterade ett visst år inte användas för friskvårdsbidraget det året. Två saker för arbetsgivare att se upp med här alltså; så det blir rätt!
today 2021-10-06
från arbetsplats till mötesplats - Hur möblerar vi ” det nya kontorslandskapet” post corona? - Restriktionerna släpper och nu säger Folkhälsomyndigheten att vi inte behöver jobba hemma längre. Problemet är bara att många anställda vill göra just det. Så hur gör man som arbetsgivare för att hitta det nya normala arbetslivet, där arbetsplatsen tar formen av mötesplats?
today 2021-09-27
Lönesystemet som källa till HR-masterdata – en usel idé - Ingen skulle få för sig att använda miniräknaren för att spara telefonnummer, skriva minnesanteckningar eller sköta sociala relationer. Men trots att lönesystem i själva verket är avancerade miniräknare är det fortfarande många företag som använder dem för att spara HR-Masterdata, något som kan få negativa konsekvenser på många plan.
today 2021-09-24
Tillfälliga coronaåtgärder försvinner – men inte alla! - När pandemin startade kom det flera tillfälliga åtgärder i socialförsäkringen för att minska de negativa konsekvenserna vilket har påverkat alla som arbetar med HR- och lönefrågor. Regeringen har nu meddelat att från den 30 september 2021 kommer flera av åtgärderna att upphöra även om vissa hänger kvar fram till januari 2022.
today 2021-09-22
De digitala samtalen är här för att stanna: Tips för att göra dem mer kvalitativa - Nu när Coronarestriktionerna lättar och hybridkontoret blir en del av mångas vardag, är det bra att finslipa de digitala processer som redan finns på plats. Vilka är framgångsfaktorerna för ett värdeskapande samtal när vi inte sitter mittemot varandra i samma rum?
today 2021-09-21
Utlägg för coronagåvorna? – Nej, nej! - Skatteverket accepterar inte att anställda gör utlägg för sina coronagåvor från arbetsgivaren. Om inte arbetsgivaren tar kostnaden direkt blir ersättningen skattepliktig som lön.