Artiklar, nyheter och insikter
Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på LinkedIn, Facebook och Instagram.

Förhindra sjukfrånvaro – undvik stressen
Två av tre medarbetare har eller har haft en så hög stressnivå på jobbet att de känt oro för sin häl (...)
2023-04-14
2 min

Att må bra på jobbet – en rättighet, inte bara en möjlighet!
Just nu är vi i ett ekonomiskt tufft läge, som drabbar både företag och medarbetare. Dessutom är hyb (...)
2023-04-12
3 min

Avtalsrörelsen 2023: Rekordhögt märke sätter fart på förhandlingarna
Under fredagskvällen den 31 mars kom beskedet att parterna inom industrin kommit överens om nytt kol (...)
2023-04-05
2 min

Distans- och hybridarbete – självklart eller oklart?
Distans- och hybridarbete är en omdebatterad fråga. Det finns röster både för och emot. Att det skul (...)
2023-03-28
4 min
2019-02-25
Höjd pensionsålder år 2020 - I en lagrådsremiss föreslås att den s k LAS-åldern ska höjas till 69 år. Förslaget syftar till att fler ska ha möjlighet att arbeta längre och ge arbetstagare större möjlighet att själva välja när de ska gå i pension. Förslaget innebär också flexiblare möjligheter för arbetsgivare att behålla personal efter uppnådd LAS-ålder.
2019-02-21
Rehabilitering – plan för återgång i arbete - En rehabiliteringsplan (plan för återgång i arbete) ska tas fram vid sjukfrånvaro som förväntas pågå 60 dagar eller längre.
2019-02-21
Extra semesterdagar till anställda som tränar? - Friskvårdbidrag, massage och fruktkorgar på jobbet är vanliga hälsoinsatser för att minska stressen och sjukfrånvaron på arbetsplatsen. Ett alternativ som prövats av några arbetsgivare är att ge anställda som tränar några extra semesterdagar.
2019-02-21
Skadestånd för brott mot arbetsmiljöavtal - En arbetsgivare fick betala skadestånd efter att ha brutit mot ett gällande arbetsmiljöavtal. Företaget hade inte sett till att två anställda fick tillgång till en personalbod.
2019-02-20
Olovlig frånvaro - För att den anställde ska ha rätt att vara ledig från arbetet krävs giltigt skäl. Om en anställd är frånvarande utan lov eller giltigt skäl är frånvaron olovlig.
2019-02-20
Organisationsförändringar - Behovet av en organisationsförändring kan uppstå av flera olika anledningar. Det kan vara förändringar i vår omvärld som leder till förändring i t ex produkt- och tjänsteutbud osv.
2019-02-19
Lönesänkning – när är det möjligt? - Ett vanligt sätt att sänka kostnaderna är att minska antalet inhyrda konsulter eller att säga upp tillfälligt anställd personal.
2019-02-19
Anställds dödsfall - Många frågor uppstår i samband med att en anställd har avlidit, såväl om praktisk hantering som administration.
2019-02-14
Föräldraledighet på deltid - En förälder har rätt att förkorta sin arbetstid med upp till 25% av den normala arbetstiden på arbetsplatsen.
2019-02-13
Intermittent anställning (timanställning) - En intermittent anställning kallas även timanställning eller ibland behovsanställning. En sådan anställning är endast en överenskommelse om arbete under en viss tid. Personen ifråga avlönas ofta per arbetad timme.
2019-02-13
Rekrytering - För en lyckad och effektiv rekrytering finns det många olika saker du behöver veta. Det finns inga lagregler för hur en rekryteringsprocess ska gå till. Med undantag av begränsningar enligt lagen om anställningsskydd (LAS) kring företrädesrätt samt enligt reglerna i diskrimineringslagen har arbetsgivare i privat sektor i princip fri rätt att anställa vem man vill.
2019-02-12
Nu lanserar vi abonnemang på kurs inom HR och Lön! - Svårt att hitta tid för kompetensutveckling? Idag är det viktigare, men kanske också knepigare, än någonsin att hänga med i utvecklingen. För att göra det enklare för dig lanserar vi nu därför kursabonnemang.
2019-02-11
Arbetstagarens uppsägning vid tillsvidareanställning - En anställd kan välja att avsluta sin fasta anställning utan att behöva ange några särskilda skäl.
2019-02-11
Onboarding – Introduktion för nyanställda - En effektiv onboardingprocess leder i regel till att nyanställda lättare förstår sin roll, känner högre lojalitet och ökad motivation, vilket ger en lägre risk att den nyanställda slutar.
2019-02-08
Friskvårdsbidrag till liftkort under sportlovet? - Numera accepterar Skatteverket utförsåkning på skidor som skattefri motion- och friskvård. Det innebär att friskvårdsbidraget kan användas till såväl säsongskort på en skidanläggning som till liftkortet under skidsemestern i Alperna.