Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-09-21
Skapa värde för verksamheten med HR - Om du vill att HR ska skapa värde för verksamheten och medverka aktivt till att ta fram verksamhetsplaner behöver du förstå verksamheten. Men hur gör du det?
2022-09-21
Moms på idrottstjänster – vad gäller? - Idrottsutövning är momspliktigt med sex procent. För nöjesaktiviteter gäller 25 procent, men om säljaren av tjänsten är stat, kommun eller en allmännyttig förening är det helt momsfritt. Vad är egentligen skillnaden mellan idrott och nöje?
2022-09-16
Flexibla arbetsformer för föräldrar - Med anledning av EU:s balansdirektiv har nya regler om flexibla arbetsformer införts i föräldraledighetslagen. Bestämmelserna gäller från och med den 2 augusti 2022 och syftar till att underlätta för föräldrar med små barn att kunna förena arbete och privatliv.
2022-09-15
Moms i koncerner – avdragsrätt och prissättning - Vill du vara säker på att få rätt till momsavdrag? Känns allt idag som ett enda trassel? Lugn vi reder ut! Häng med mig här så får du fyra tips så detta kan börja redas ut!
2022-09-15
Elbil som tjänstebil – hur gör vi med momsen? - Är ditt företag en arbetsgivare som erbjuder sina anställda elbilar eller laddhybrider som tjänstebil? Hanterar du redovisningen, sköter du momsdeklarationer eller är du kanske revisor i ett sådant företag? Då har du säkert funderingar kring hur bytet från bensindrivna till eldrivna tjänstebilar påverkar momshanteringen i företaget. Här listar vi några områden som du bör hålla koll på.
2022-09-15
Få koll på löneväxling - Löneväxling innebär att en anställd har möjlighet att avstå från ersättning för framtida arbetsinsatser, det vill säga att sänka lönen före skatt, för att istället få någon form av förmån från arbetsgivaren. Löneväxlingen kan göras vid enstaka tillfällen eller fortlöpande
2022-09-13
Chefen se hit! – 3 expertråd för att behålla medarbetare - Den stora uppsägningsvågen – The Great Resignation – har sköljt över USA. Delar av fenomenet har nått Europa och Sverige. HR-och arbetsrättsexperten Ida Ljungberg tipsar om vad som får medarbetarna att stanna.
2022-09-12
Besked om ny lön i linje med nya LAS – Alla förändringar ska meddelas skriftligt - Årets löneförhandlingar är avklarade och det är dags för medarbetarna att få sina nya löner. Erik på HR har ansvar för att se till att information om detta går ut på rätt sätt enligt de nya arbetsrättsliga reglerna. Vad behöver han och cheferna i organisationen tänka på?
2022-09-02
Håll koll på anställningsform och information till den som jobbar extra - Timmisar, behovsanställda och inhoppare? Företaget har behov av extrapersonal vid arbetstoppar och sjukfrånvaro bland de ordinarie medarbetarna. Chefen Maria har flera studenter som hon ringer in när jobben hopar sig. Hur kan hon säkerställa att detta går rätt till och inte strider mot kraven i LAS?
2022-08-26
Hitta era starka och svaga sidor med Engagement Radar - Från enkelt och smidigt – till ännu enklare och ännu smidigare. Med Engagement Radar är högre engagemang endast en knapptryckning bort. "Det här passar dig som vill komma igång snabbt med en verifierad modell", säger Caroline Fjellner CPO på Simployer.
2022-08-19
Crossboarding – viktigare än någonsin i ett rörligt arbetsliv - Arbetsmarknaden lider av kompetensbrist samtidigt som behovet av att rekrytera är stort. Dessutom är det högre rörlighet än någonsin, där brist på karriär- och kompetensutveckling är en stor anledning till att man väljer att byta jobb. Men kanske finns det en lösning på båda dessa problem? Genom så kalla crossboarding behåller du kompetensen inhouse samtidigt som du ger medarbetaren möjlighet att vidareutvecklas.
2022-08-15
Rekrytera rätt enligt nya LAS - Kampen om talangerna är stenhård och chefen Lisa är glad att äntligen ha hittat rätt person för att fylla kompetensluckan på avdelningen. Nu ska hon tillsammans med HR-ansvarige Erik sy ihop ett avtal och introducera sin nya medarbetare på företaget. Vad behöver de göra för att leva upp till kraven i de nya arbetsrättsliga reglerna?
2022-08-08
Detta händer för HR under hösten 2022 - Flera EU-direktiv har implementerats i svensk lagstiftning och förändringen av LAS har trätt ikraft, även om den inte börjat gälla ännu.
2022-07-04
Det nya arbetslivet ur en VD:s perspektiv - De senaste åren har arbetslivet, som vi känner till det, genomgått en digital revolution. I det nya arbetslivet har det uppkommit många nya frågor men med väldigt få svar. Hur vi hittar den rätta balansen mellan flexibilitet och förtroende när det kommer till hem- och distansarbete kontra arbete på kontoret, och hur kan vi attrahera, behålla och utveckla nya talanger?
2022-07-04
LAS – detta händer just nu - Fler ändringar i lagen om anställningsskydd (LAS) har trätt i kraft den 30 juni 2022. De nya reglerna ska dock tillämpas första gången den 1oktober 2022. Vi ser till att du får koll på vad som händer i frågan just nu.