Skapa värde för verksamheten med HR

Om du vill att HR ska skapa värde för verksamheten och medverka aktivt till att ta fram verksamhetsplaner behöver du förstå verksamheten. Men hur gör du det?
Lotta Antonsson, HR- och arbetsrättsexpert
schedule onsdag 21 september 2022
Lästid: 2 Minuter

För att få förståelse för verksamheten krävs det att HR har stående möten och täta uppföljningar tillsammans med personer inom alla led och delar av organisationen. Att kunna ställa de frågor som krävs för att öka verksamhetsförståelsen är kritiskt om företaget har som mål att uppnå tillväxt.  

Så här gör du! 

Fastställ en lista med frågor vars svar är viktiga för att bygga verksamhetsförståelse. Boka upp nyckelpersoner inom alla led och delar av organisationen och ställ samma frågor. OBS! Ställ följdfrågor om du inte förstår. 

Exempel på frågor att ställa: 

  • Varför finns vår verksamhet? Vilka problem löser vi åt kunderna?
  • Vilka är våra kunder och varför köper dom av oss?
  • Varför väljer våra medarbetare att arbeta hos oss? Sluta hos oss?
  • Vilka är våra framgångsfaktorer?
  • Vad orsakar gnissel i vårt maskineri?

Sammanställ alla svar samt redovisa och diskutera dina slutsatser med er vd. Är hen överens med den bild som målats upp? Diskutera och fördjupa. Diskutera också om bilden som lämnas är samstämmig eller inte och vad det kan bero på. Redan här skapar HR värde för vd:n! 

Utifrån resultatet planerar ni på HR vilka enheter som ni behöver lära er mer om för att bättre förstå utmaningarna och kunna bidra till lösningar. Delta exempelvis på driftsmöten eller praktisera i verksamheten. Prioritera dessa möten och tillfällen så ska du se att förståelsen för verksamheten gör HR arbetet mycket enklare. 

Denna artikel är hämtad ur Expert Strategisk HR.

Vill du ta del av fler smarta tips och råd?

I Strategisk HR får du tillgång till digitala verktyg, mallar och en stor faktabank. Dessutom finns våra experter bara ett samtal bort om du har några fler frågor eller funderingar. Se till att ta HR till nästa nivå genom att sätta konkreta mål, strategier för rekrytering och mycket mer!

"Jag tycker Expertstöden är ett väldigt smidigt hjälpmedel! När det är något nytt som sker så vet man att ni alltid är i framkant. Det är enkelt att hitta i produkten, samtidigt som man också kan maila eller ringa om det är något som är oklart. Det känns jättetryggt!"
Camilla Ence, HR-chef på Hotell Skansen

Jag vill veta mer om Strategisk HR!

Gratis webinar: Goda råd för dig som ska genomföra medarbetarsamtal

På väg att genomföra årets medarbetarsamtal? Ta chansen och uppdatera dina kunskaper om hur du bäst använder samtalen för att utveckla och engagera dina medarbetare! Titta på webinaret

 

Dela sidan: