Artiklar, nyheter och insikter
Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på LinkedIn, Facebook och Instagram.
Skatteområdet 2023 – ha koll på detta!
Ett nytt år innebär ju inte bara startskottet för att infria alla färska nyårslöften! Ett nytt år be (...)
2023-02-16
3 min
Oroliga medarbetare – chefer var uppmärksamma!
Tider av inflation, höga elpriser och höjda bostadsräntor kan göra att många medarbetare känner sig (...)
2023-02-15
2 min
Workation – få koll på begreppet!
Att distansarbetet etablerat sig som en given förutsättning för många arbetstagare står nog klart fö (...)
2023-02-14
3 min
Sjuknärvaro – ska chefen låta medarbetare jobba trots att de är sjuka?
En undersökning gjord av Arbetsmiljöverket (AMV) visar att närmare sex av tio sysselsatta jobbade un (...)
2023-02-13
3 min
2019-04-18
Vad gör du om Skatteverket hör av sig? - Skatteverket genomför årligen ett stort antal kontroller av såväl privatpersoner som näringsidkare. Det rör sig om tiotusentals kassaregister- och personalliggarkontroller – som med tiden har kommit att bli ett normalt inslag för många näringsidkare – men också olika slags skatterevisioner och så kallade skrivbordsgranskningar.
2019-04-16
Semesterlön – vad gäller? - Som arbetsgivare ska du betala ut semesterlön till arbetstagare i samband med semesterledigheten. Skulle arbetstagaren sluta sin anställning innan all semesterledighet är uttagen ska arbetsgivaren betala ut semesterersättning.
2019-04-16
Fel i deklarationen – ny kontrolluppgift behövs! - Deklarationsdagen för privatpersoner närmar sig med stormsteg, och många anställda har faktiskt redan deklarerat. Men vad händer om det blir fel i deklarationen? Hur ska kontrolluppgiften rättas?
2019-04-09
Behåll dina kompetenta medarbetare! - Många tror att det är missnöje med lönen som är den främsta orsaken till att medarbetare säger upp sig. Men nej, det är vanligtvis inte skälet till att de slutar. Det är istället avsaknad av utvecklingsmöjligheter, att medarbetare inte känner tillhörighet och lojalitet i tillräckligt utsträckning samt missnöje med närmaste chef som är de primära skälen.
2019-04-04
Motion och friskvård – hela personalen på lika villkor - En förutsättning för att personalvårdsförmåner, t ex motion och friskvård, ska vara skattefria är att de – på lika villkor – riktas till hela personalen på arbetsplatsen. Med arbetsplats menas här den geografiska arbetsplatsen, t ex byggnaden på en viss ort.
2019-04-04
Bryt upp era silos och skapa nya beteenden i hela organisationen - Sju av tio medarbetare uppger att de är välinformerade om affärsmål och organisationsförändringar. Men endast hälften svarar att de vet vad andra team på arbetsplatsen jobbar med. Det visar data från &franklys ledarskaporienterade frågor. Vad betyder då det här? För mig är det tydligt att vi inte är så duktiga på att jobba tvärfunktionellt som vi vill tro (silos, någon?). Här är fem tips på hur du som chef kan bli bättre på att skapa samsyn kring era mål och få alla att dra åt samma håll.
2019-04-03
Hälsoundersökningar kan vara skattefria – i vissa fall - Är hälsoundersökningar som görs inom företagshälsovården skattefria för de anställda? Och vad gäller skattemässigt för arbetsmiljörelaterade hälsokontroller? Skatteverket har kommit med ett förtydligande av reglerna för att hjälpa arbetsgivare på traven.
2019-04-03
Sjukvårdsförsäkringen i arbetsgivardeklarationen - Det har dykt upp ett par frågeställningar med anledning av att anställda numera (för premier som betalas från och med den 1 juli 2018) ska beskattas för fria sjukvårdsförsäkringar. En sådan är om de anställda kan beskattas med en tolftedel varje månad för årspremier som arbetsgivaren betalar en gång om året.
2019-03-27
Rätt att leda och fördela arbetet? - Frågan om arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet kommer ibland upp, liksom var den rätten framgår någonstans. Vad innebär egentligen den s k arbetsledningsrätten och finns det några begränsningar?
2019-03-22
Finansiella leasingavtal ibland köp av vara? - Avtal om finansiell leasing har normalt varit hyra, och därmed tillhandahållande av tjänst – rent momsmässigt. Nu har Skatteverket delvis ändrat uppfattning i frågan. Detta kan få betydelse av leasing av personbilar, där avdragsreglerna skiljer sig åt vid köp respektive hyra.
2019-03-20
Att avsluta en sjukskrivning - En sjukskrivning avslutas oftast genom att den anställde får tillbaka sin arbetsförmåga och återgår till sin ordinarie tjänst. I vissa fall är detta inte möjligt utan personen återgår till ett annat arbete hos arbetsgivaren eller att anställningen avslutas.
2019-03-19
Oönskat beteende på arbetsplatsen - Oönskat beteende från en arbetstagare kan vara knutna till en rad olika saker. Den gemensamma nämnaren för sådana situationer är att arbetstagaren uppför sig på ett sätt som arbetsgivaren inte accepterar.
2019-03-19
Anställd som underpresterar - Det kan vara svårt att bedöma om en anställd underpresterar - alltså inte levererar i förhållande till vad som är avtalat eller vad du som ledare förväntar dig. Alla människor är olika och det är naturligt att kvaliteten på det vi levererar och tempot vi gör det i varierar.
2019-03-19
Att avtala bort övertidsersättning - Det har blivit allt vanligare att övertidsersättningen avtalas bort för vissa arbetstagare och arbetstagargrupper. Arbetstagaren brukar då istället ersättas med fler semesterdagar och/eller högre lön. Det är vanligt att den anställde kompenseras med t ex fem extra semesterdagar.
2019-03-19
Ingen svensk moms på kurs i utlandet - Hade du tänkt förlägga en kurs eller konferens till utlandet? Då innebär det sannolikt att du ska registreras till moms i det landet, inte i Sverige. Detta efter en dom från EU-domstolen.