Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2022-09-15
Elbil som tjänstebil – hur gör vi med momsen? - Är ditt företag en arbetsgivare som erbjuder sina anställda elbilar eller laddhybrider som tjänstebil? Hanterar du redovisningen, sköter du momsdeklarationer eller är du kanske revisor i ett sådant företag? Då har du säkert funderingar kring hur bytet från bensindrivna till eldrivna tjänstebilar påverkar momshanteringen i företaget. Här listar vi några områden som du bör hålla koll på.
today 2022-09-15
Få koll på löneväxling - Löneväxling innebär att en anställd har möjlighet att avstå från ersättning för framtida arbetsinsatser, det vill säga att sänka lönen före skatt, för att istället få någon form av förmån från arbetsgivaren. Löneväxlingen kan göras vid enstaka tillfällen eller fortlöpande
today 2022-09-13
Chefen se hit! – 3 expertråd för att behålla medarbetare - Den stora uppsägningsvågen – The Great Resignation – har sköljt över USA. Delar av fenomenet har nått Europa och Sverige. HR-och arbetsrättsexperten Ida Ljungberg tipsar om vad som får medarbetarna att stanna.
today 2022-09-12
Besked om ny lön i linje med nya LAS – Alla förändringar ska meddelas skriftligt - Årets löneförhandlingar är avklarade och det är dags för medarbetarna att få sina nya löner. Erik på HR har ansvar för att se till att information om detta går ut på rätt sätt enligt de nya arbetsrättsliga reglerna. Vad behöver han och cheferna i organisationen tänka på?
today 2022-09-02
Håll koll på anställningsform och information till den som jobbar extra - Timmisar, behovsanställda och inhoppare? Företaget har behov av extrapersonal vid arbetstoppar och sjukfrånvaro bland de ordinarie medarbetarna. Chefen Maria har flera studenter som hon ringer in när jobben hopar sig. Hur kan hon säkerställa att detta går rätt till och inte strider mot kraven i LAS?
today 2022-08-19
Crossboarding – viktigare än någonsin i ett rörligt arbetsliv - Arbetsmarknaden lider av kompetensbrist samtidigt som behovet av att rekrytera är stort. Dessutom är det högre rörlighet än någonsin, där brist på karriär- och kompetensutveckling är en stor anledning till att man väljer att byta jobb. Men kanske finns det en lösning på båda dessa problem? Genom så kalla crossboarding behåller du kompetensen inhouse samtidigt som du ger medarbetaren möjlighet att vidareutvecklas.
today 2022-08-16
Motverka uppsägning genom en bra onboarding - The great resignation, eller den stora uppsägningen som det också kallas, är en stor trend som bubblade upp i USA förra året. Det innebar att allt fler personer valde att lämna sina arbetsplatser för bättre villkor. Även om trenden inte blivit faktum i Sverige ännu så rör den sig sakta men säkert hitåt. Hur ska arbetsgivare tänka? Hur motverkar du att talangerna säger upp sig?
today 2022-08-15
Rekrytera rätt enligt nya LAS - Kampen om talangerna är stenhård och chefen Lisa är glad att äntligen ha hittat rätt person för att fylla kompetensluckan på avdelningen. Nu ska hon tillsammans med HR-ansvarige Erik sy ihop ett avtal och introducera sin nya medarbetare på företaget. Vad behöver de göra för att leva upp till kraven i de nya arbetsrättsliga reglerna?
today 2022-08-08
Detta händer för HR under hösten 2022 - Flera EU-direktiv har implementerats i svensk lagstiftning och förändringen av LAS har trätt ikraft, även om den inte börjat gälla ännu.
today 2022-07-04
Det nya arbetslivet ur en VD:s perspektiv - De senaste åren har arbetslivet, som vi känner till det, genomgått en digital revolution. I det nya arbetslivet har det uppkommit många nya frågor men med väldigt få svar. Hur vi hittar den rätta balansen mellan flexibilitet och förtroende när det kommer till hem- och distansarbete kontra arbete på kontoret, och hur kan vi attrahera, behålla och utveckla nya talanger?
today 2022-07-04
LAS – detta händer just nu - Fler ändringar i lagen om anställningsskydd (LAS) har trätt i kraft den 30 juni 2022. De nya reglerna ska dock tillämpas första gången den 1oktober 2022. Vi ser till att du får koll på vad som händer i frågan just nu.
today 2022-06-30
Har du anställda sommarjobbare? Tänk på detta! - Om du vill anställa en ung person över sommarmånaderna finns det en hel del att tänka på inför anställningen. För personer under 18 år gäller till exempel särskilda arbetsmiljöregler, och glöm inte heller bort att välja en giltig anställningsform.
today 2022-06-27
Ska ni rekrytera i sommar? LAS förändras så tänk på detta! - Att lagen om anställningsskydd förändras har de flesta vetskap om, samtidigt har många arbetsgivare en stor utmaning med ett rekrytera och hitta rätt personal. Givetvis ställer många sig frågan – vad behöver vi tänka på när vi väl hittar rätt kandidat med tanke på att LAS förändras?
today 2022-06-27
Får man ha shorts på jobbet? - Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av kläderna, men borde chefen neka dig shorts på jobbet?
today 2022-06-21
Sjuk under pågående semester – vad gäller? - Semestern är en tid för att koppla av och ta igen sig – men tyvärr är den första semesterveckan känd för att vara en period då vilande förkylningar kommer ikapp medarbetare. Har du koll på vad som gäller om en anställd blir sjuk under semestern?