Anställa sommarjobbare? Välj rätt anställningsform!

Sommaren är inte långt bort och många arbetsgivare är på gång med att anställa sommarjobbare. I LAS (lagen om anställningsskydd) finns flera olika former av visstidsanställningar och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
torsdag 30 maj 2024
Lästid: 2 Minuter
SOMMARJOBBARE: Vilka anställningsformer kan du använda när du rekryterar sommarpersonal? Anna Schönfelder, HR-expert hos Simployer, redogör för de vanligaste visstidsanställningarna som finns i LAS.

Det som ska avgöra vilken anställningsform som ska användas är själva syftet med anställningen och arbetsuppgifterna. Som alltid vid rekrytering är det viktigt att i förväg veta syftet med anställningen. Anställer man sommarjobbare för att ersätta ordinarie personal under deras semester, för att det är högsäsong i verksamheten eller för att starta upp ett projekt?

Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen är det viktigt att se vilka visstidsanställningar som kan användas enligt avtalet.

Här beskriver vi de visstidsanställningar som finns i LAS och som oftast används för sommarpersonal.

Särskild visstidsanställning

Särskild visstidsanställning passar ofta bra att använda för sommarpersonal eller annan extrapersonal. Den kan användas utan att arbetsgivaren behöver ange skälen till anställningen och kan användas till exempel vid arbetstoppar och särskilda projekt.

En person kan vara särskilt visstidsanställd i högst 12 månader (360 dagar) under en femårsperiod. Pågår anställningen längre tid omvandlas den till en fast anställning.

En särskild visstidsanställning övergår till en fast anställning i ytterligare en situation. Det är om den anställde har varit särskilt visstidsanställd i mer än 12 månader under en under en längre tidsperiod förutsatt att anställningen har ingått i en kedja av visstidsanställningar utan uppehåll eller med mindre än sex månaders mellanrum.

Det finns även andra bestämmelser för särskild visstidsanställning som är viktiga att känna till som till exempel företrädesrätt till ny särskild visstidsanställning och en särskild regel för att beräkna anställningstid.

LADDA NER: Användning av sommarvikarier 

Vikariat

Vikariat används för att ersätta en anställd som är frånvarande från sitt arbete exempelvis på grund av sjukfrånvaro eller föräldraledighet. Vikariatet kan även användas för att ersätta en eller flera anställda under deras semesterledighet och kallas då för sommarvikariat.

Ett vikariat får pågå i högst 2 år (730 dagar) under en femårsperiod. Pågår det längre tid blir omvandlas det automatiskt till en tillsvidareanställning.

Säsongsanställning

En säsongsanställning kan användas för arbeten som har sin grund i att det är en viss årstid, väderlek eller liknande. Exempel på säsongsanställningar är bär- och fruktplockning, annat skördearbete, glassförsäljning och badvakt.

Vad gäller för timanställning?

En vanlig missuppfattning är att timanställning är en egen anställningsform. I LAS finns ingen sådan anställningsform. Det som oftast avses med en timanställning är att personen blir anställd under en begränsad tid och får lön per timme.

Viktigt med information om anställningsvillkoren

Oavsett anställningens längd är det viktigt att informera om anställningsvillkoren. Den anställde ska få information om bland annat anställningsform, arbetstid per dag och vecka samt arbetsuppgifterna. Det är också viktigt att avtala om hur länge anställningen ska pågå (start- och slutdatum).

Att tänka på:

  • Välj rätt anställningsform, utgå från arbetsuppgifterna.
  • Ha koll på anställningstiden och de tidsgränser som finns för särskild visstidsanställning och vikariat.
  • Avtala om anställningens längd med start- och slutdatum.
  • Lämna skriftlig information om anställningsvillkoren.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: