De nya reglerna i uthyrningslagen - hur beräknas ersättningen?
De nya reglerna i Uthyrningslagen innebär att den person som varit inhyrd på en och samma driftsenhet i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod har rätt till antingen en tillsvidareanställning hos kundföretaget eller att få två aktuella månadslöner utbetalda av kundföretaget. Det är inte den inhyrde som väljer bland alternativen utan kundföretaget. Om kundföretaget väljer att utbetala två månadslöner kan det uppstå frågor kring det belopp som ska utbetalas. Det reder vi ut här.
Vad menas med begreppet månadslön?
Med aktuell månadslön menas den inhyrdes faktiska månadslön som denne har i sin anställning hos bemanningsföretaget, vid tidpunkten då man uppnått kvalificeringstiden om 24 månader. Ersättning för pensionsavsättning och semesterlön ska inte tas med i beräkningen av vad som är den aktuella månadslönen.
Ska ersättningen beskattas?
Ersättningen ska utbetalas som ett engångsbelopp och utgör skattepliktig inkomst av tjänst. Eftersom kundföretaget inte är huvudutbetalare är ersättningen en sidoinkomst och därmed blir skatteavdraget 30 %. Rapportering ska göras på sedvanligt sätt på AGI:n.
Hur ska vi veta vilken lön personen har?
Det föreligger inga hinder enligt GDPR för att bemanningsföretaget delar löneuppgifter med kundföretaget i detta avseende, eftersom det har betydelse för att kundföretaget ska kunna fullgöra sina arbetsrättsliga förpliktelser.
Missa inte kursen där vi går igenom de nya reglerna!
Få koll på uthyrningslagens krav om att inhyrd arbetskraft under vissa förutsättningar ska erbjudas tillsvidareanställning eller få två månadslöner. Vi går bland annat igenom vad som menas med bemanningsanställd, vad du ska tänka på både som kund- och bemanningsföretag och vanliga frågor och svar. Det vill du inte missa!
Jag vill veta mer om kursen
Artiklar på samma ämne
Nyhetsbrev
Anmäl dig här!