Föräldraledighet – högst tre perioder per år

Föräldraledigheten får delas upp på högst tre perioder per kalenderår. Man kan dock komma överens om fler perioder. Ledighet som sträcker sig över ett årsskifte hänförs till det år den påbörjades. Från och med den 1 juli 2024 kan föräldrar överlåta föräldrapenningdagar vilket innebär att andra än barnets föräldrar kan ha rätt till föräldraledighet.
Mirja LenesHR- och löneexpert
torsdag 2 maj 2024
Lästid: 1 Minut

Vad är en period för föräldraledighet? 

Utgångspunkten för vad som menas med en period är arbetstagarens begäran om ledighet. Har arbetstagaren till exempel begärt att få vara ledig på deltid i sin ansökan, och arbetstidsförkortningen förläggs till flera på varandra följande fredagar, anses denna ledighet som en period.

Har arbetstagaren däremot vid tre olika tillfällen ansökt om ledighet för tre på varandra följande fredagar, anses varje fredag som en period.

Om arbetstagaren vill ändra ledighetens förläggning räknas detta också som en ny period. Däremot om arbetsgivaren ber den anställde att tillfälligt komma in och arbeta räknas inte tiden efteråt som en ny period.

Ansökan om föräldraledighet med eller utan föräldrapenning spelar ingen roll i förhållande till antal perioder.

LADDA NER: 5 frågor och svar om föräldraledighet

Föräldraledighet på 50 %

Om en medarbetare ansökt om föräldraledighet på 50 % med föräldrapenning under perioden 1 januari till 30 juni är det en period. En ansökan om om föräldraledighet med hel föräldrapenning under perioden 1 juli till 31 juli, blir ytterligare en period. En ansökan från och med 1 september till och med 31 december om föräldraledighet på 10 % utan föräldrapenning är även det en period. Då har den anställda ansökt om föräldraledighet i tre perioder.

Denna begränsning när det gäller antalet perioder gäller dock inte vid mammaledighet, ledighet med tillfällig föräldrapenning eller i samband med föräldrautbildning. 

LÄS MER: Fler kan vara föräldraledig med nya regler



Dela sidan: