Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2022-02-09
Växla upp när du har koll på kompetensen - Innan du sätter plattan i mattan … En god idé är att kartlägga det nya arbetslandskapet och vad det betyder för det fortsatta HR-arbetet. Var står du? Vilka behov har ni och finns kompetensen att klara den nya vägen? Ta med dig medarbetarna på resan är en av framgångsfaktorerna.
2022-02-08
Rådet om hemarbete tas bort – hur ska arbetsgivare agera nu? - Regeringen har nyligen fattat ett beslut om att ta bort flera restriktioner som har införts där ibland det allmänna rådet för hemarbete. Men hur påverkar det arbetsplatserna framöver där många medarbetare har vant sig vid en mer flexibel arbetsplats?
2022-02-01
Skattenyheter för 2022 - har du koll? - Ett nytt år brukar bland annat innebära att nya lagar och nya skatteregler börjar att gälla. 2022 är inget undantag. I den här artikeln har vi sammanställt några av de nyheter som kan vara bra att känna till.
2022-02-01
5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag - Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen börja du med?
2022-01-31
För vems skull görs de traditionella medarbetarsamtalen? - Om kunder inte köpte din vara eller tjänst, skulle du år efter år ändå ha kvar den i ditt utbud? Skulle du år efter år förfina den och lägga tid på uppdateringar som ingen efterfrågar eller har behov av? Svaret är säkert nej. Ändå är det precis så vi gör med de traditionella, årliga medarbetarsamtalen i många organisationer.
2022-01-26
Ledighet för vård av närstående - Anställda har rätt att vara lediga för att vårda närstående som är svårt sjuka.
2022-01-26
Retorikexperten: "Tre vanligaste samtalsmissarna" - Alla pratar om att du som ledare behöver kunna hantera svåra samtal. Men vad innebär svåra samtal egentligen? Ledarskapscoachen, samtalsexperten och författaren Serena Mon de Vienne om hur du undviker samtalsmissarna.
2022-01-24
Nekat momsavdrag vid sponsring kan vara fel - En ny dom från EU-domstolen medger momsavdrag vid sponsring – trots att kostnaden är högre än reklamvärdet. Detta kan innebära att företag som fått nekat momsavdrag har momspengar att återfå.
2022-01-24
Vad betyder inkludering på arbetsplatsen? - Tar ni tillvara på era medarbetares olika kompetenser? Jobbar ni strategiskt med inkludering och mångfald? Om inte, är det dags att göra det. I alla fall om ni vill öka innovationsförmågan.
2022-01-21
Coronaåtgärder för HR att hålla koll på - Med anledning av den höga smittspridningen i samhället kommer flera coronarelaterade ersättningar och stöd att förlängas. Här är en sammanfattning över de åtgärder inom socialförsäkringen och sjuklöneområdet som gäller samt inom kort kommer att börja gälla.
2022-01-18
Björn Hedensjö: "Gör mer – men mer av rätt saker" - Är du ibland stressad och känner oro? Lyckas du lösa problemen genom att jobba lite hårdare? Då finns risk att du utvecklar långvarig kronisk stress. Så här kan du göra för att undvika att hamna där.
2022-01-18
Avdragsrätt för moms – ett pussel med två bitar - Om avdragsrätten för moms var ett pussel så skulle det bestå av två pusselbitar. På den ena hade det stått materiella krav på och den andra formella krav.
2022-01-17
Hemmakontor – hur gör jag med momsen? - Det finns många olika frågor om hur man ska hantera skatt, moms och arbetsmiljöfrågor när anställda jobbar hemifrån. Håkan Larsson tar här upp olika frågor kring hur momsen ska hanteras för hemmakontoret.
2022-01-11
Karensavdraget – vad gäller egentligen? - Det har varit många turer kring karensavdraget det senaste året med tillfälliga lagändringar och ersättning under pandemin. Vår HR-expert Anna Schönfelder, som skrivit flera böcker inom ämnet sjukfrånvaro och rehabilitering, reder ut de vanligaste missförstånden och svarar på de vanligaste frågorna.
2021-12-17
Tre snabba om den nya visselblåsarlagen - Från och med den 17 december gäller en ny visselblåsarlag. I lagen finns regler om en ett utökat skydd för en vidare personkrets som kan slå larm om missförhållanden.