Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

today 2017-06-12
Brinnande eldsjäl eller utbränd? - Fler och fler människor jobbar friare – hemifrån, på bussen, på lunchen – ja, faktiskt var som helst. Därför är det också viktigare och viktigare att ha ett jobb som man brinner för. Men hur brinner man utan att bli utbränd?
today 2017-06-01
Tips på skattefria sommargåvor till din flitiga personal - Så här dags på året – innan sommarsemestrarna drar igång – brukar vi få frågor om man kan lämna skattefria sommargåvor till sin personal. Som en liten uppmuntran för ett gott jobb. De allra flesta är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda och vet att sådana kan ges bort skattefritt, om det görs på rätt sätt.
today 2017-05-29
Representation kräver underlag - Det inkomstskattemässiga avdraget för både måltider och alkohol i samband med representation har avskaffats för räkenskapsår som börjar från och med den 1 januari 2017. Det innebär dock inte att det inte längre krävs något underlag för representationsutgifterna, till exempel vad avser vilka personer som har deltagit i representationen.
today 2017-05-23
Momsproblem med köp via nätet - Allt fler inköp sker idag via nätet. Det är inte ovanligt att anställda gör beställningar av både varor och tjänster för företagets räkning via nätet. För att det inte ska bli problem att göra avdrag för momsen finns det några saker man bör tänka på.
today 2017-05-16
Projekt som arbetsform - Begreppet projekt används ibland lite slentrianmässigt inom HR för att beskriva särskilda satsningar av olika slag. Läs vår definition av begreppet och se om du håller med i beskrivningen. Kanske finns det utrymme att vässa projektmetodik inom HR-branschen ytterligare?
today 2017-05-16
Grundpelarna i Lean - Begreppet lean har florerat aktivt i arbetslivet under många år och allt fler företag och offentliga organisationer använder det som styrsystem. Är du en av dem som missat fördelarna med lean eller inte riktigt förstår innebörden av det? Här kommer en crash course för dig!
today 2017-05-15
En ordförandes vardag - En ledningsgrupps ordförande besitter en särskild maktposition i varje företag och organisation. De befinner sig ständigt i rampljuset, oavsett om de vill eller inte. Vilka svårigheter och utmaningar kan de tänkas stå inför en vanlig dag? Låt oss se efter.
today 2017-05-15
Stappla kommer före gå - Vi närmar oss sommartider med stora steg, en tid som många förknippar med rekreation och vila. Samtidigt är det nu, när Sverige kryllar av glada semesterfirare, som många av våra ungdomar tar sina första stapplande steg ut i arbetslivet. Hur kan vi hjälpa dem vidare, även efter sommarens övningar, så att de lär sig gå på riktigt?
today 2017-05-05
Har HR tappat greppet? - Historiskt sett har HR:s kärnområde varit att hantera mellanmänskliga relationer i företag och organisationer. Kommer det även fortsättningsvis att vara HR:s huvudsakliga uppgift eller finns det andra aktörer som aspirerar på det området?
today 2017-05-02
Sociala medier i det offentliga - Yttrandefriheten är en viktig grundbult i ett öppet samhälle. Syftet med den är bland att skapa tillit till de tjänster som riktar sig till medborgarna. Detta gör att organisationer som levererar samhällstjänster är särskilt uppmärksammande. Men var går gränsen då medarbetare inom dessa organisationer också agerar som privatpersoner?
today 2017-05-02
Direkt respektive indirekt diskriminering - Diskrimineringslagen delar upp diskriminering i bland annat direkt respektive indirekt diskriminering. Regelverket kring detta kan verka invecklat – vad är egentligen vad? Det gäller som arbetsgivare att kunna hålla isär begreppen. Har du koll?
today 2017-04-28
Beredskap för krisstöd - Alla verksamheter som omfattas av arbetsmiljölagen måste enligt AFS 1997:7 ha beredskap och rutiner kring Första hjälpen och krisstöd. Hur ser beredskapen kring krisstöd ut på din arbetsplats?
today 2017-04-25
Sista minuten-tips inför deklarationen - Nu närmar sig den 2:a maj – den stora deklarationsdagen för de flesta. Det finns fortfarande möjligheter att påverka den slutliga skatten. Här kan du läsa om några av dessa tips.
today 2017-04-20
Konkurrerande verksamhet - Anställda har inte rätt att starta konkurrerande verksamhet under sin anställning. Det är först när arbetstagaren har slutat sin tjänst som det går att starta ett företag som konkurrerar med den tidigare arbetsgivaren.
today 2017-04-20
Fakturera eget aktiebolag från enskild firma? - Att fakturera ett eget aktiebolag från sin enskilda firma (eller tvärtom) är fullt möjligt, men det finns ett antal omständigheter att ta hänsyn till om man vill undvika att ersättningen beskattas som lön.