Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2019-08-05
Har du koll på de fyra C:na i onboardingprocessen? - En onboardingprocess kan definieras som ”den process en nyanställd går igenom för att få till sig de kunskaper, färdigheter och beteenden som hen behöver för att bli framgångsrik i sin nya organisation”. HR-expert Victoria Ödlund tittar närmre på fyra viktiga delar som krävs för att uppnå en optimal process.
2019-08-01
En enklare lönevardag med Simployer - Få saker är så viktiga som lönen! Den 25:e ska den helst bara finnas på kontot – och såklart vara korrekt in i minsta detalj. I en bransch där det bara måste bli rätt hämtar Ludvig Friberg, lönekonsult på Demski konsulter, stöd hos Simployer.
2019-07-31
Viktigt att veta när privat sjukvård blir skattepliktig 1 juli 2018 - Redan den 1 juli 2018 blir förmån av privat sjukvård skattepliktig. Det innebär att alla anställa som har en arbetsgivarbetald privat sjukvårdsförsäkring ska förmånsbeskattas. Samtidigt upphör fördelarna med att löneväxla mot privat sjukvård.
2019-06-25
Beslut fattat om höjd LAS-ålder - Den 18 juni beslutades att den s. k. LAS-åldern ska höjas till 69 år. Syftet är att fler ska ha möjlighet att arbeta längre och anställda ska ges större möjlighet att själva välja när de ska gå i pension.
2019-06-19
Vad har hänt med skatterna i januariavtalet? - Vad har hänt med de 10 punkterna om skatt i januariavtalet 2019? Vad är nytt inom skattepolitiken och vilka skattenyheter började gälla hösten 2019?
2019-06-18
Nya regler vid EU-handel med varor 2020 - Den 1 januari 2020 ändras vissa regler för EU-handel med varor mellan företag (B2B). Nu har propositionen kommit.
2019-06-14
Begära omprövning av sjukvårdsförmånen? - Skatteverket anser att endast 60 % av premien för en fri sjukvårdsförsäkring ska beskattas. En förutsättning är dock att försäkringen även omfattar skattefria åtgärder. Med hänsyn till att de nya skattereglerna om fri sjukvård gäller fr o m den 1 juli 2018, torde omprövning kunna begäras av den fria sjukvårdsförsäkringen för tid fr o m då.
2019-06-12
Året med GDPR – vad har hänt och vad är på gång? - Samtyckesregler, sanktionsavgifter och incidentrapportering – det var många heta punkter på agendan när Dataskyddsinspektionen bjöd in till heldagskonferensen ”Ett år med Dataskyddsreformen” i Göteborg den 28 maj. Vad har hänt under året som gått och inte minst – vad kommer att ske framöver?
2019-06-07
Satsa på de äldre för att behålla de yngre – John Mellkvist om arbetsmarknadens åldersfixering - Är du ung och hungrig? Ung och framåt? Ung och digital? Eller är du för gammal? Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden är ett problem som kräver en helomvändning. "Vi måste börja se mer positivt på senior arbetskraft. Så som demografin utvecklas finns inget annat alternativ", säger John Mellkvist.
2019-06-07
Anställa unga sommarjobbare – regler kring minderårigas arbetstider - Nu är sommaren verkligen i antågande och förmodligen har många arbetsgivare anställt unga sommarjobbare. Viktigt att veta är att för minderåriga, d v s personer under 18 år, gäller särskilda arbetstidsregler. Syftet är att förebygga och förhindra att barn och ungdomar drabbas av ohälsa, men det är många olika tidsgränser och klockslag att hålla reda på.
2019-06-05
Anställa unga sommarjobbare – tänk på att det är särskilda regler - Nu är det skolavslutningar och studentfiranden i antågande och många arbetsgivare har anställt unga sommarjobbare. Viktigt att tänka på är att för minderåriga, d v s personer under 18 år, gäller särskilda regler. Syftet med dessa är att förebygga och förhindra att barn och ungdomar skadar sig eller drabbas av ohälsa.
2019-06-03
Anställa sommarjobbare? Välj rätt anställningsform! - Nu är det inte långt kvar till sommaren och många arbetsgivare arbetar in i det sista med att anställa sommarjobbare. I LAS (lagen om anställningsskydd) finns det flera olika former av visstidsanställningar och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.
2019-05-24
Billeasing och moms på Finansbolagens Förenings informationsmöte - Finansiell billeasing stod på agendan när Pelle Gustavsson, momsexpert hos Simployer, talade på Finansbolagens Förenings informationsmöte i Stockholm idag. Nytt synsätt från Skatteverket kan nämligen ställa till det för både finansbolag och deras kunder vid leasing av personbilar.
2019-05-22
Tips på skattefri ”sommargåva” - Hur är det nu med sommargåvor till anställda? Är sådana verkligen skattefria (gåvorna alltså!)? Även om det inte är dags för sommarsemester än på ett tag så börjar frågan ändå dyka upp från våra kunder: ”Vad kan vi ge i skattefri sommargåva till våra anställda?”. Svaret är enkelt: egentligen ingenting.
2019-05-21
Expertfrågan – här är svaret! - Kunde du lösa problemet i månadens expertfråga? Här är svaret!