Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2021-04-01
Tuffa momskrav för leasingbilar - För att får avdrag för halva leasingmomsen ska varje personbil som leasas köras mer än 100 mil per år i en momspliktig verksamhet. Det är tuffa krav så här i pandemitider och inga lättnader verkar komma från Skatteverket. Vad är viktigt att tänka på?
2021-03-30
7 drivkrafter för att öka medarbetarnas engagemang vid distansarbete - Coronapandemin har inneburit en stor förändring i vårt sätt att jobba och distansarbetet verkar vara här för att stanna. Hur påverkar detta dina medarbetare? Läs om 7 viktiga drivkrafter för att öka medarbetarnas engagemang vid distansarbete.
2021-03-23
Så kan du skapa arbetsglädje i coronatider - Motiverade och engagerade medarbetare krävs för att en verksamhet ska bli och förbli riktigt lönsam. Men hur skapar man arbetsglädje i organisationen i den speciella situation som vi befinner oss i just nu – med många som arbetar hemifrån, är korttidspermitterade eller just har kommit tillbaka efter en lång period av isolering?
2021-03-22
Hej e-handlare! Du har väl koll på momsen inför 1 juli 2021? - Har du en webbshop där du säljer varor till konsumenter? Då har du säkert hört att det kommer nya momsregler – men kanske inte orkat sätta dig in i dem? Här får du koll på nolltid.
2021-03-22
Vanliga frågor och svar om semester för dig som arbetsgivare - Inför semesterplaneringen är det vanligt att det dyker upp olika frågor gällande medarbetarnas semester. Här ger vi svar på de vanligaste frågorna.
2021-03-21
Process vid sjukfrånvaro – det här behöver du göra steg för steg - Det finns många olika lagar och regler som rör sjukfrånvaro och rehabilitering i arbetslivet. Här får du koll på hela processen och vad som gäller.
2021-03-16
HR-masterdata – HR:s ansvar men gynnar alla! - Fördelarna med att ha koll på företagets masterdata är många – inte minst för HR som har chansen att en nyckelroll och strategisk viktigt position i verksamheten! Vi tittar närmare på fördelarna med HR-masterdata för olika roller.
2021-03-15
Helgdagar och deltidsarbete – hur funkar det? - Under året infaller många arbetsfria helgdagar under arbetsveckan, t ex långfredagen, första maj och Kristi Himmelsfärds dag. För anställda som arbetar heltid minskas den ordinarie arbetstiden de veckor som en arbetsfri helgdag infaller under veckan – men hur blir det för de som arbetar deltid?
2021-03-04
Så förenklar HRM-system IT-avdelningens arbetsvardag - Ett HRM-system är inte bara praktiskt för HR, utan också för dig som jobbar inom IT. Här är fördelarna med att integrera HRM-systemet med era andra system på arbetsplatsen.
2021-03-04
Är du beredd på den omvända teknikmomsen? - Den 1 april 2021 är den ett faktum, teknikmomsen. Den gäller alla momsregistrerade företag som säljer eller köper vissa tekniska produkter – över ett visst belopp. Det viktigaste blir nästan för köparen att kontrollera att säljaren inte felaktigt tagit ut moms
2021-03-03
Låt de anställda få löneväxla parkeringen! - Med största sannolikhet kommer fri parkering av egen bil vid arbetsplatsen att vara skattefri under hela 2021. Den arbetsgivare som inte bjuder de anställda på parkeringen kan med fördel ta betalt för den via löneväxling. Samma kostnad för arbetsgivaren – men mycket att spara för de anställda, skriver Lennart Salomonsson, skatteexpert på Simployer.
2021-03-02
Avdragsregler – ett hinder för jämställd sponsring - Att sponsra damidrott är ofta dyrare än att sponsra herridrott. Orsaken är avdragsreglerna, men dessa kan ifrågasättas – det tycker i alla fall Veronica Rosén, skatte- och momsexpert på Simployer.
2021-03-01
Slut på momsproblem för co-working lokaler och aktivitetsbaserade kontor? - Uthyrning av delad lokalyta – exempelvis en kontorsplats – är en momsfri tjänst som uthyrare normalt inte kan göra momsavdrag för. Men nu har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att upplåtelse av kontorsplatser i ett co-working koncept är en momspliktig tjänst. Hur hänger det ihop och vad spelar det för roll om hyran är momspliktig eller momsfri? Vi satte oss ner med momsexpert Kristina Andreasson för att reda ut begreppen.
2021-02-08
Missad momsdebitering på hyra – kan bli dyrt - Det är lätt att göra fel på momsen vid lokaluthyrning. Vi tänker då på reglerna kring frivillig skatteskyldighet. Har du koll på momsproblemen när en lokal som tidigare hyrts ut momsfritt ska börja hyras ut med moms?
2021-02-03
7 tips – så motverkar du psykisk ohälsa - Bort med skammen och våga prata öppet om hur ni mår och känner. Psykisk ohälsa är ett växande problem och det gäller att agera i tid. Här är sju tips på hur du som chef kan motverka uppkomsten av psykisk ohälsa i din organisation.