Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2019-10-02
Klimatstrejk – inte samma som arbetsrättslig strejk - Rörelsen #FridaysForFuture med Greta Thunberg i spetsen är större än någonsin och världen över klimatstrejkar många människor. Uttrycket strejk används på olika sätt och kan skapa förvirring. Det kan vara viktigt att veta skillnaden mellan strejk i arbetsrättslig mening och strejk i andra sammanhang.
2019-10-01
Jobba strategiskt med HR – 3 tips för att ta fram en HR-plan - Ett affärsnära HR-arbete innebär att HR utgår från organisationens utmaningar. Läs om hur du kan lyfta hela organisationens och HR:s arbete med en HR-plan.
2019-10-01
Hur kan HR använda sig av en värvningsklausul? - Medarbetarna den viktigaste tillgången. Ett allt vanligare sätt att skydda sig mot konkurrens är genom en värvningsklausul. Men vad är viktigt att tänka på?
2019-10-01
Skonsam överkörning som strategi för konflikthantering? - 5 tips! - Kompromiss är inte alltid det bästa alternativet vid konflikthantering. Det viktigaste är inte att komma överens, utan att fatta beslut som är bra.
2019-10-01
Krånglig lönekorrigering reds ut av experter - Preliminär löneberäkning är vardagsmat för alla som hanterar anställdas löner. Någon på företaget är sjuk, lönen korrigeras nästkommande månad och alla är med på noterna. Så länge, allt gott. Men vad händer när det blir fel? Den anställde har fått för mycket eller fel lön, du kanske har missat vabbdagarna? Vad händer nu?
2019-09-30
Rehabplan och rehabilitering – vad gäller? - Det är arbetsgivarens ansvar att hjälpa en anställd som är sjukskriven och som behöver rehabilitering för att komma tillbaka till arbetet. Det finns ofta en osäkerhet kring hur långt kraven sträcker sig och vad man som arbetsgivare förväntas göra när en sådan situation uppstår. Vad gäller egentligen och vilka krav ställs på en arbetsgivare under rehabiliteringsprocessen? Och hur upprättar man en rehabplan?
2019-09-30
Överenskommelse om att en anställning ska avslutas – när och hur? - Hur och när kan du som HR göra en överenskommelse om att en anställning ska avslutas? Läs om detta komplicerade ämne i vår arbetsrättsliga artikel.
2019-09-25
3 steg som gör dig till en mer engagerande chef - Ledarskapets betydelse för engagemanget på en arbetsplats går inte att överskatta. Allt du gör som chef och ledare får effekt på medarbetarna och teamet. Därför är det A och O att du som chef också känner engagemang för din uppgift och era mål.
2019-09-25
Att leda utan arbetsbeskrivning – så gör chefslösa Tenant & Partner - I en organisation utan chefer, där medarbetarnas inre drivkrafter är motorn i alla beslut, får ledarskapet en särskild betydelse. "Det är en stor skillnad att agera med en arbetsbeskrivning i ryggen jämfört med att leda där du själv tycker att det behövs." Det säger Torbjörn Eriksson, vd på Tenant & Partner, som bryter normen för hur företag kan fungera.
2019-09-23
Finns det fördelar med öppna kontorslandskap? - Flera forskningsrapporter som publicerats de senaste åren har visat på ett tydligt samband mellan öppna kontorslandskap och hög stressnivå hos anställda. Samtidigt vet vi att fler och fler företag väljer att bygga öppna kontorslandskap, inte sällan för att yteffektivisera lokaler och skapa ekonomiska fördelar. Är det bara ekonomin som styr eller finns det andra fördelar med öppna kontorslandskap?
2019-09-19
HR-frågor - hur hanterar du vanliga och svåra frågor? - Det finns många svåra HR-frågor att ha koll på. Vem ansvarar för att semestern tas ut om en medarbetare inte vill ha semester är ett vanligt exempel.
2019-09-19
Kan vi neka en anställd semester? - – Kan jag vara ledig två veckor i mars? Är det ok om jag tar semester nästa vecka? Det här är inte helt ovanliga frågor som medarbetare kan ställa till sina chefer. Givetvis vill de flesta kunna bevilja ledigheten men samtidigt måste den dagliga verksamheten fortsätta att fungera. Vad gäller egentligen, kan arbetsgivaren neka en anställd semesterledighet?
2019-09-18
Varför har semesterdagarna försvunnit? - En vanlig fråga från anställda är; vem har tagit mina semesterdagar? Ofta finns det en naturlig förklaring, men vad är svaret?
2019-09-16
Så skapar du en feedbackkultur - Var femte medarbetare (22%) känner sig inte uppskattad på arbetsplatsen. Det visar data från &frankly. Att inte känna sig bekräftad är faktiskt den största anledningen till att medarbetare byter jobb. Men bekräftelse är inte endast chefens ansvar. Feedback från kollegor är lika viktigt. Så här skapar du som chef en medarbetardriven bekräftelsekultur.
2019-09-13
Måste du skriva ett anställningsavtal? - I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Man kan alltså avtala om en anställning både muntligt och skriftligt. Som arbetsgivare är du däremot skyldig att lämna skriftlig information om anställningsvillkoren.