Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2020-03-16
Så påverkar regeringens krispaket företag och arbetsgivare - Under måndagen presenterade regeringen en rad nya åtgärder för att bromsa de ekonomiska konsekvenserna för svenska arbetsgivare och företagare, med anledning av det nya coronaviruset.
2020-03-12
Att ge feedback på distans – 5 tips på vägen - Att ge löpande feedback kan vara utmanande. Hur ger man feedback på ett bra sätt när många arbetar hemifrån eller på distans? Här har vi samlat 5 tips!
2020-03-12
Karensavdraget slopas och korttidsarbete införs tidigare - Karensavdraget slopas temporärt och de utökade reglerna om korttidsarbete införs redan den 1 maj. Det är några av de åtgärder som regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna har presenterat i en extra ändringsbudget.
2020-03-10
Momsfråga – avbokningar i coronatider - Många som säljer konferenser, resor och andra arrangemang som bokats i förväg drabbas nu av fler avbokningar än normalt. Förklaringen torde vara coronaviruset som får många att avstå, eller skjuta på, planerade möten och resor. Vad händer då med momsen?
2020-03-05
Ligg steget före – tre megatrender inom HR - Långa listor och texter om framtidens HR-trender i alla ära, men har du verkligen tiden att sätta dig in i dem utöver allt annat som ska hinnas med under arbetsdagen? Lugn, vi har valt ut tre riktigt stora trender som kan vara bra att ha koll på inför 2020 – och framåt.
2020-03-04
6 frågor som tar tempen på samarbetsförmågan i era team - Hur effektivt samarbetar ni inom er organisation? Om svaret lutar åt det negativa hållet så måste du som chef agera. Här är frågorna som kartlägger er samarbetsförmåga – och åtgärder för chefen.
2020-03-03
Kan vi byta semesterår? - Enligt semesterlagen löper ett intjänandeår fr o m den 1 april ett år t o m den 31 mars året därpå. Semesteråret är den efterföljande tolvmånadersperiod under vilken semesterledigheten tas ut. Men kan det bytas?
2020-02-27
Så förbereder du verksamheten på coronaviruset - Kan anställda neka att resa till områden med coronasmitta, och hur förhåller du dig till anställda som kommer tillbaka från sådana områden? Här är några punkter du som arbetsgivare bör fundera på i samband med att coronaviruset får större spridning i världen.
2020-02-21
EU-handel 2020 – två varningsexempel - Från och med 2020 har vi fått nya momsregler vid EU-handel mellan företag (B2B). Om man är fler än två parter i en transaktion – och låter fel part stå för transporten – kan det bli riktigt jobbigt. Här kommer två varnande exempel.
2020-02-20
Framtidens kompetensutveckling – för ett hållbart HR-arbete - Hållbarhet är ett nyckelord inte bara i klimatfrågan, utan också när det kommer till kompetensstrategi.
2020-02-14
Både måltidsavdrag och kostförmån – inte dubbelbeskattning - Att få sitt skattefria traktamente reducerat för en fri måltid och samtidigt bli beskattad för måltiden innebär inte dubbelbeskattning. Det är en vanlig missuppfattning bland anställda och arbetsgivare, och vi får dagligen frågor om detta. Måltidsavdrag och kostförmån är två helt olika saker – åtminstone i skattevärlden.
2020-02-11
Viktigt att veta om en anställd blir gravid - En anställd som blir gravid arbetar kanske på som vanligt under hela graviditeten, men ibland fungerar det inte. Exempelvis för att arbetet är för tungt eller farligt för att utföras under en graviditet. Rätten att vara ledig från arbetet gäller dessutom i vissa fall redan innan barnet är fött.
2020-02-10
Det brådskar att digitalisera HR - Det har skett ett tydligt skifte, från att det pratas mycket om digitalisering av HR-processerna till att många känner att de ligger efter.
2020-02-10
En hälsosam arbetsplats – vad förväntas du göra? - Som arbetsgivare har du ett långtgående ansvar för de anställdas arbetsmiljö. Det handlar om att skapa en god och säker arbetsplats där de anställda mår bra och utvecklas. Många är dock osäkra på hur det ska gå till i praktiken; vad förväntas man faktiskt göra?
2020-02-10
Investera i din långsiktiga momskompetens – skaffa kursabonnemang - Idag är det viktigare, men kanske också knepigare än någonsin, att hänga med i utvecklingen och att sortera informationsflödet. Handlar det om moms är det dessutom ett komplext område, där nya lagar och regler ständigt behöver tas i beaktning och där fel kunskap kan leda till dyra misstag.