5 tips för att varva ner inför semestern

Semester är en tid för avkoppling och återhämtning. Men trots det är det många som känner sig stressade och har svårt att varva ner inför semestern. Därför delar vi med oss av våra 5 bästa tips inför sommarledigheten - så att du faktiskt kan njuta av semestern när den börjar.
Josefine JohanssonContent Manager
torsdag 29 juni 2023
Lästid: 2 Minuter

"Jag behöver en vecka in på semester innan jag kommer ner i varv".

Känner du igen dig?

Vi är många som är stressade inför semestern. Men för att få en lugn, harmonisk och skön ledighet så behöver vi komma ner i varv. I webinaret "Mental nedvarvning inför semestern" tar vi utgångspunkt i hjärnans egen kostcirkel, "The Healthy Mind platter", som är framtagen av David Rock och Dr. Dan Siegel. Den beskriver sju olika ingredienser som hjärnan behöver för att må bra. 

Men hur kan man på ett enkelt sätt redan nu komma igång med sin nedvarvning? Här är en enkel rutin för en mer hållbar vardag och bättre mental balans i sommar:

5 varva ner-steg inför semestern

 1. Andas
  Börja varje morgon med att andas 20 djupa andetag och sätt en positiv intention för dagen om hur du vill känna dig. Till exempel lugn, balanserad, harmonisk med mera.
 2. Prioritera
  Fundera igenom dina viktigaste prioriteringar på jobbet och privat som behöver göras innan du går på semester. Avsätt tid för att få de gjorda och lägg in dem i kalendern, gärna i början på dagen, när du är fokuserad. 
 3. Andas igen
  Avsluta dagen med 20 djupa andetag och fundera igenom vad du känner dig tacksam över just i dag. Det behöver inte vara några stora saker, utan kan till exempel vara en kopp kaffe med en kollega, en skön promenad till jobbet med mera.
 4. Synka era förväntningar
  Prata ihop dig med familjen eller de du ska fira semester med kring era förväntningar. Hur ni kan hjälpas åt att göra semestern så bra som möjlig, så att allas behov kan uppfyllas och semestern blir så bra som möjligt?
 5. Släpp jobbet
  När semestern väl börjar, släpp tankarna på jobbet och gör saker du gillar. Till exempel att läsa en bok, träna, vara utomhus, umgås med människor du gillar eller bara låta tankarna flöda fritt. Precis som kossorna så behöver hjärnan släppas ut på grönbete.

Vad kan du som arbetsgivare göra?

Med &frankly kan ni kontinuerligt mäta hur medarbetarna upplever arbetsplatsen och få insikter i realtid för att kunna agera proaktivt. Ta vara på din viktigaste resurs – medarbetarna – genom att sätta engagemang och välmående högst på agendan.

Spana in verktyget här!Dela sidan: