7 tips – så säkrar du engagemanget efter semestern

Just nu är vi mitt i den mest hektiska perioden på året. ”Snart semestern”-tiden. Det är nu allt ska göras färdigt, levereras och checkas av. När vi så småningom landar i hängmattan och börjar att reflektera, vad känner du då? Kanske spritter det inte alls av glädje när väckarklockan ringer på morgnarna? Brinner du för det du gör? Utvecklas du som person?
måndag 17 juni 2024
Lästid: 2 Minuter
Cecilia Fredriksson delar med sig av 7 tips för att hålla tag i engagemanget även efter semestern

Att fundera över sitt jobb och sin framtid gör vi alla. Helt säkert även dina medarbetare.

Som arbetsgivare är det viktigt att vi inte bara säkerställer att våra medarbetare har möjlighet att koppla av under semestern, utan att de även kommer tillbaka engagerade och motiverade. Här är 7 tips för att säkra engagemanget efter semestern:

1. Se till att medarbetarna känner en tydlig riktning

Genom att tydligt kommunicera organisationens mål och strategier ger du dina medarbetare en klar bild av vad som förväntas av dem och hur deras arbete bidrar till helheten. På så får de en tydlig uppfattning om er gemensamma riktning.

2. Skapa nyfikenhet med tydliga mål

Se till att alla vet vilka mål som ska uppnås och vilka strategier som gäller efter ledigheten. Tydlighet skapar lugn (särskilt viktigt när vi ska ägna oss återhämtning). Efter ledigheten, plocka upp bollen igen och omvandla de stora målen till delmål och aktiviteter.

3. Främja personlig utveckling

Personlig utveckling ligger högt upp på önskelistan när människor söker jobb. Se därför till att erbjuda möjligheter för vidareutbildning och kompetensutveckling. Med konkreta planer för hösten, visar du att organisationen värdesätter deras personliga och professionella utveckling.

4. Lämna våren med en känsla av uppskattning

Att känna sig uppskattad är en viktig faktor för att vara engagerad. Hylla medarbetarna och visa dem att du värdesätter deras hårda arbete och deras bidrag till organisationen. Samla medarbetarna och summera våren. Om det är möjligt, ha 1:1-samtal med varje enskild individ, ge konkreta exempel på hur de bidrag till teamet och organisationen.

5. Kommunicera mera

Effektiv kommunikation är nyckeln till engagemang. Skapa en öppen kultur där transparent kommunikation uppmuntras. Nu när ledigheten står för dörren är det särskilt viktigt att ingenting hänger i luften. Se till att medarbetarna är med på tåget inför hösten, informera om organisationens planer framåt, svara på frågor och lyssna på medarbetarnas idéer och åsikter. En öppen kommunikation stärker gemenskapen och delaktigheten.

6. Bygg en positiv arbetsmiljö

Ett positivt arbetsklimat är avgörande för att hålla medarbetarna engagerade. Satsa på att bygga en hälsosam arbetsplats fylld med respekt och samarbeten. Se till så medarbetarna lämnar arbetsplatsen med en bra känsla i magen.

7. Investera i dig själv

Passa på att reflektera över ditt ledarskap och situationer då ditt ledarskap satts på prov under våren. Vad gjorde du? Vad kunde du ha gjort annorlunda? Nu när det blir mer luft i kalendern kanske du också kan lyssna på den där HR-podden du inte haft tid till. Om du hela tiden strävar efter att bli en bättre ledare, så blir du helt säkert också bättre på att stödja och engagera dina medarbetare.

Lycka till!

Temasida: Distansarbete och hemarbete

När allt fler medarbetare arbetar hemifrån ställs verksamheter inför helt nya frågor: Vem ansvarar för arbetsmiljön? Vilka arbetsredskap kan vi få avdrag för? Vi har samlat innehåll som hjälper dig på vägen!
Gå till temasidan

 Dela sidan: